Menu
NOVOSTI

Fermentirana hrana – zdrava crijeva, zdrav mozak

Nikakva novost u svijetu, u posljednje vrijeme polako stiže i do nas: fermentirana hrana zapravo je razgrađena uz pomoć kvasca ili bakterija, a fermentacijom dobivamo i dva najpopularnija alkoholna napitka – vino i pivo. Najpopularnija fermentirana hrana na svijetu jest: kiseli kupus, kimči, kefir, miso, kombuha i tempeh.

Dobrobiti fermentirane hrane:

  1. Sadrže pravo bogatstvo dobrih bakterija koje su vam potrebne za zdravu crijevnu floru. Zdrava crijevna flora važna je za zdrave tjelesne i neurološke funkcije. Disbioza crijevne flore (crijevna flora prezasićena štetnim bakterijama) može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, uključujući i one psihičke prirode kao što su tjeskoba i depresija.
  2. Ovakva hrana najčešće ne sadrži šećer niti puno kalorija, ali je bogata vlaknima, što znači da se uz pomoć nje jako brzo možemo zasititi.
  3. Fermentirana hrana stabilizira šećer u krvi, što umanjuje apetit i želju za određenim nezdravim namirnicama, održava visoku inzulinsku osjetljivost te potpomaže u gubitku prekomjerne tjelesne težine.

Koji su rizici konzumiranja ove hrane? Istraživanja pokazuju da ljudi s više štetnih bakterija u crijevima teže toleriraju fermentiranu hranu. Naravno, najprije biste trebali izliječiti tegobe koje vas muče i povratiti onu zdravu crijevnu floru tako da postepeno uvodite fermentiranu hranu u vašu prehranu i malo-pomalo povećavate njene količine. Slobodno počnite s 1/2 čajne žličice kiselog kupusa dnevno.