Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Valovi vrućine – jeste li si ovako pokušale olakšati?

Iako nekima od nas znaju trajati i strašnih desetak godina, to ipak ne mora biti tako i ne treba misliti da baš nikako nema pomoći. Znanost svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje, pa tako i u ovome. Često pišemo o valunzima, ali sudeći po vašim pitanjima i komentarima, čini se da bismo trebale i češće.

Pa evo za danas nekoliko najnovijih vijesti iz svijeta o pomoći kada se radi o valunzima.

Akupunktura

Nedavna studija je pokazala da akupunktura, dvaput tjedno tijekom 10 tjedana, smanjuje ozbiljnost, ali ne i učestalost valunga. Prijašnja istraživanja pokazala su mješovite rezultate. Kako? Smatra se da mijenja kemiju raspoloženja u mozgu povećanjem endorfina. Zauzvrat stabilizira mehanizam kontrole tjelesne temperature.

Duboko disanje

Tehnika zvana ‘disanje u ritmu’ može skratiti i smanjiti broj navala, prema studiji klinike Mayo iz 2012. godine. Kako? Polagano, duboko disanje je najbrži način da pokrenete svoj parasimpatički živčani sustav, koji je uključen u opuštanje mišića, usporavanje otkucaja srca i snižavanje krvnog tlaka. Pronađite mirno mjesto i duboko dišite pet sekundi. Sada izdišite još pet sekundi. Nastavite tako 15 minuta i osjetit ćete kako toplina nestaje.

Ohladite se

Pobrinite se da soba u kojoj boravite bude hladna i upotrijebite ventilator kad počnu naleti vrućine. Poprskajte lice hladnom vodom ili upotrijebite pakiranje hladnog gela. Nosite široke slojeve laganog pamuka ili svile, a umjesto popluna koristite slojeve posteljine, tako da ih po potrebi možete skinuti. Kad valunzi počne, popijte hladno piće i istuširajte se u mlakoj vodi ili se okupajte.

Izbjegavajte okidače

Neka hrana može potaknuti ili pogoršati valove vrućine – primjerice alkohol, kava, čokolada i začinjenu hrana. ‘To su stimulansi koji kod nekih žena mogu pogoršati valove vrućine i noćno znojenje’, kaže nutricionistkinja Helen Bond. Masna riba, s druge strane, sadrži omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u smanjenju valova vrućine.

Dva popluna

Ako stalno bacate poplun sa sebe, dva jednostruka popluna umjesto jednog duplog mogu riješiti problem s partnerom. Odaberite poplune različite težine koji odgovaraju svakom od vas i oboje biste trebali bolje spavati.

Biljni čajevi

Svježi biljni čaj pomoći će vam da smirite valunge. Dodajte 1-2 žličice listova kadulje, matičnjaka ili maline u šalicu kipuće vode, ostavite da stoji 5 do 10 minuta, procijedite i popijte.

Cimicifuga

Biljka Cimicifuga racemosa (Ranunculaceae), poznata i pod nazivom crni kohoš, je samonikla biljka podrijetlom iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Autohtono stanovništvo ju je koristilo kao lijek za različite zdravstvene tegobe – od reume, bolne menstruacije do zmijskog ugriza, ali i za ublažavanje simptoma menopauze.

Iako se već u 17.stoljeću prenijela u Europu, tek sredinom prošlog stoljeća se počinje koristiti kao sredstvo ublažavanja tegoba povezanih s menopauzom. U liječenju se najčešće koristi korijen biljke. Na tržištu postoje preparati u obliku tinkture, praha, kapsula, kao i čajevi.

Cimicifuga je dobra i za ublažavanje valova vrućina. To je pokazalo istraživanje provedeno na 80 žena u menopauzi. One koje su imale valove vrućine i koje su konzumirale 20 mg cimicifuge dnevno tijekom 8 tjedana izvijestile su o znatno manje intenzivnim valunzima u odnosu na period prije nego što su konzumirale cimicifugu.

Biljni lijek

Femiplantj je biljni lijek koji sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka (Cimicifuga racemosa) i jedini je biljni lijek s cimicifugom pripremljen kao 40 % izopropilni ekstrakt.

Upravo je ovaj ekstrakt najčešće proučavan oblik cimicifuge s više od 20 kliničkih studija i s preko 12.000 žena diljem svijeta koje potvrđuju učinkovitost u borbi protiv simptoma koji mogu značajno umanjiti kvalitetu života žena u menopauzi. Za razliku od sličnih proizvoda, Femiplant ne sadrži estrogene niti ispoljava učinak sličan estrogenima.

Mudre žene znaju da svaki period u životu nosi svoje ljepote i izazove. I u svakom periodu znaju uživati. Uz Femiplant i menopauzu možete pamtiti po dobrome što nose četrdesete i pedesete godine.

  • Biljni lijek za ublažavanje simptoma menopauze kao što su naleti vrućine i pojačano znojenje
  • Sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka
  • Za primjenu kroz usta
  • Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika
Plaćeni oglas o lijeku: S&B -FEMI-HR-04/23 – Pričaj mi o tome