Menu
MENOPAUZA

Evo što najčešće uzrokuje valove vrućine

Valovi vrućine ne moraju biti bauk, pogotovo ako naučite prepoznavati najčešće okidače. No, za početak pogledajmo prvo kako prepoznati ovaj simptom menopauze.

Kako prepoznati valove vrućine?

Odjednom, bez ikakvog (vanjskog) povoda osjetite navalu vrućine. Popratni simptomi mogu biti:

  • trnci u prstima
  • brži otkucaji srca
  • topla koža
  • crveno lice
  • znojenje u gornjem dijelu tijela
  • mučnina (rijetko)
  • povišena tjelesna temperatura

Još se ne zna što točno uzrokuje valunge – neki “okrivljuju” hipotalamus, a neki ih izravno povezuju s hormonalnim promjenama.

Međutim, važno je napomenuti da valovi vrućine u nekim slučajevima ne moraju isključivo vezani uz menopauzu. Mogu biti povezani s prekomjernom tjelesnom težinom, hipertireozom,uzimanjem određenih lijekova ili srčanim problemima.

U svakom slučaju, postoje određeni čimbenici koji mogu utjecaati na pojavu valunga.

U nastavku slijedi pet najčešćih okidača za valove vrućine.

1. Anksioznost

Anksioznost je česta pojava, pogotovo u menopauzi.  Tjeskoba nam često ne da spavati noću, stoga zbog nje možemo i tada osjetiti navalu vrućine. Česti su i anksiozni napadi – stres zbog životnih okolnosti i drugih simptoma povezanih s menopauzom može biti okidač za napadaje.
Anksioznost se može ublažiti vježbom (npr. joga), meditacijom, a u težim slučajevima i lijekovima (npr. anksiolitici).

2. Stimulansi
Maleni užitci poput kave (koja sadrži kofein), alkohola, cigareta, gaziranih sokova ili pak hrane s visokim udjelom soli i šećera utječu na iznenadne navale vrućine, uglavnom deset do petnaest minuta nakon konzumacije.

Kavu, cigarete i alkohol zamijenite čajem, a procesuiranu hranu zamijenite zdravim grickalicama poput orašastih plodova i svakako u svoju prehranu uključite što više voća i povrća bogatog nutrijentima koji povoljno djeluju ne samo na smanjenje valova vrućine, već i na cjelokupno zdravlje.

Pročitajte članak: Noćno znojenje – zašto se događa i kako ga spriječiti

3. Niska razina šećera u krvi
Nije neuobičajeno da žene koje prolaze kroz menopauzu  imaju veći rizik obolijevanja od dijabetesa. Oscilacije u razinama hormona mogu uzrokovati oscilacije u razini šećera u krvi, a česta je i snižena razina šećera koja može biti okidač za valove vrućine.

4. Dehidracija
Naleti vrućine i znojenje noću mogu uzrokovati dehidraciju, a dehidracija može dovesti  živčani sustav u stanje panike, što će potaknuti dodatne valunge.  Ne zaboravite svakodnevno konzumirati barem litru i pol vode, kao  i voće i povrće koje je također bogato vodom.

5. Nedostatak magnezija
Snižene razine estrogena mogu ometati apsorpciju magnezija bitan za normalno funkcioniranje organizma. Ako vam nedostaje magnezija, vaš će živčani sustav biti dodatno pod stresom, a to može izazvati valove vrućine.
Mogu vam pomoći namirnice bogate magnezijem (banane, slatki krumpir, jaja, kikiriki, sjemenke suncokreta itd.

Foto: Getty Images