Menu
MENOPAUZA

Istraživanje: žene sagorijevaju masnoće i nakon menopauze

Smatra se da manjak estrogena nakon menopauze smanjuje sposobnost žena da koriste masnoće kao izvor energije. Studija provedena na Fakultetu sportskih i zdravstvenih znanosti Sveučilišta Jyväskylä pokazuje da stanje menopauze ili razina estrogena u krvi ne određuju jasno koliko su žene u srednjim godinama sposobne koristiti masnoću u mirovanju ili tijekom vježbanja.

Estrogen se smatra hormonom koji potiče sagorijevanje masnoća. Nakon menopauze razina estrogena opada. Smatra se da rezultirajući nedostatak estrogena smanjuje sposobnost žena da koriste masti kao izvor energije, što potencijalno dovodi do debljanja i poremećaja metaboličkog zdravlja. Razine estrogena mogu se vratiti hormonskom nadomjesnom terapijom (HNL). Studija provedena na Sveučilištu Jyväskylä otkrila je da je utjecaj menopauze na iskorištavanje masti vjerojatno manji u usporedbi s prehrambenim statusom ili razinama kondicije.

Kada je stopa iskorištenja masnoća mjerena u mirovanju nakon gladovanja preko noći, njezina primarna odrednica bila je energetska ravnoteža. Žene čiji je energetski unos bio niži u usporedbi s njihovom potrošnjom energije više su koristile masnoće. Veću iskorištenost masnoća također karakteriziraju više razine masnih kiselina i ketona u krvi. Međutim, potrošnja masnoća kod žena u postmenopauzi nije se razlikovala od žena koje još nisu ušle u menopauzu ili su koristile HNL.

“Ovo je bio očekivani rezultat. Žene sagorijevaju masnoće i nakon menopauze ako je njihov unos energije manji od njihove potrošnje”, kaže doktorski istraživač Jari Karppinen.

Najveća stopa iskorištenja masnoća izmjerena je tijekom testa vožnje bicikla. Najveće stope postigle su žene s najvišom razinom kondicije i tjelesne aktivnosti. Opet, žene u postmenopauzi nisu se razlikovale od žena koje nisu ušle u menopauzu ili su koristile HNL.

“Želite li poboljšati sposobnost sagorijevanja masti tijekom vježbanja, usredotočite se na poboljšanje svoje kondicije pomoću treninga izdržljivosti”, nastavlja Karppinen. “U ovom slučaju ne trebate se toliko brinuti o menopauzi. Prethodna istraživanja su pokazala da se sposobnost sagorijevanja masti tijekom vježbanja poboljšava s treningom čak i nakon menopauze.”

Izvor: Science daily