Menu
ZDRAVLJE

Zašto se javljaju hormonalni poremećaji?

Hormoni su zaslužni za pravilno funkcioniranje cijelog organizma. Svojim kemijskim djelovanjem vrše „komunikacije“ među stanicama i tako reguliraju razne fiziološke procese u tijelu, kao što su rast, razvoj i metabolizam. Lučenje hormona može se i poremetiti te tako dolazi do disbalansa čije posljedice osjetimo na zdravlju, funkcioniranju tijela i, naravno, raspoloženju.

Budući da se muški i ženski endokrini (hormonalni) sustavi razlikuju, razlikuju se i njegovi poremećaji.  Zbog bioloških predispozicija, oni su nešto istaknutiji i češći kod žena jer se razina ženskih spolnih hormona u njihovim tijelima mijenja kroz mjesečni ciklus, dok je kod muškaraca nakon puberteta razina spolnih hormona gotovo uvijek stabilna.

Hormonalna promjena kod oba spola izražena je u pubertetu, a kod žena se javlja kroz odraslu dob svaki mjesec za vrijeme ovulacije i prije menstruacije, tijekom trudnoće te kasnije u klimakteriju. Upravo zbog tih promjena žene u određenim danima ciklusa osjećaju veće promjene u tijelu, najčešće kroz nelagodu i bol, ali i u emocijama. Sve promjene koje se ne mogu povezati s ciklusom i koje prate neuobičajeni simptomi, mogu se smatrati hormonalnim poremećajima.

Vrste hormonalnih poremećaja

Bolest štitnjače jedna je od najčešćih bolesti koja za posljedicu ima hormonalne poremećaje. Simptomi se počnu javljati kada dođe do poremećaja lučenja hormona ovog organa i to njegove pojačane funkcije (hipertireoze) ili oslabljene funkcije (hipotireoze). Kod hipertireoze dolazi do ubrzanja rada hormonalnih funkcija, pa se i fiziološki procesi ubrzaju. Sve to rezultira simptomima kao što pojačani apetit, ubrzana potrošnja energije, umor i naglo mršavljenje. Kod hipotireoze, nešto češćeg poremećaja, hormonalne funkcije oslabe, stoga se fiziološki procesi uspore i dolazi do naglog debljanja, smanjenja energije i umora, pospanosti i na kraju depresije.

Sindrom policističnih jajnika često se javlja kod djevojaka i odlikuju ga policistični izgled jajnika i povišena razina muških hormona u krvi, zbog čega se javljaju simptomi poput pojačanog rasta dlačica na gornjoj usni, bradi, prsima (i ostalim mjestima tipičnima za dlakavost muškarca), otpadanje kose na tjemenu, pojačava se pojava akni na licu te se poremeti menstrualni ciklus koji ili izostaje ili postaje neredovit.

Ginekomastija još je jedan učestali poremećaj, ali javlja se uglavnom kod muške populacije. Ona znači rast mliječnih žlijezda kao posljedice poremećaja hormona, a ne prekomjernog masnog tkiva na prsima. Uzroci mogu biti bilo kakav stres ili ostali faktori koji utječu na razmjer testosterona i estrogena u krvi. Javlja se kod muškaraca u bilo kojoj dobi, pa tako i kod dojenčadi, dječaka i odraslih muškaraca.

Najčešći simptomi hormonalnih poremećaja

Osim gore navedenih, hormonalnih poremećaja ima još mnogo i javljaju se s raznim simptomima. Jedan od njih je pretjerano debljanje ili mršavljenje, iako stil života i prehrana nisu mijenjani. Uz to se veže i simptom gubitka apetita ili povećanog apetita te gomilanje trbušne masnoće, odnosno gubitak mišićne mase. Sve ovo povezano je s metabolizmom, koji se usporava ili ubrzava ovisno o balansu hormona.

Drugi česti pokazatelj hormonalne neravnoteže je umor, nemoć i brzi gubitak energije. Ovakvo stanje prvo povezujemo s padom željeza u krvi, ali ono često ima veze i sa šećerom u krvi, odnosno inzulinom. Uz umor, još jedan simptom je i razdražljivost, anksioznost i – posljedica svega toga – depresija. Uz anksioznost česti simptom je i nesanica te ostali poremećaji spavanja. Ovi simptomi vezuju se uz hormone koji se luče kod prevelikog stresa, stoga je njegovo smanjenje prvi korak prema izlječenju.

Simptom koji se javlja kod žena i muškaraca kao posljedica hormonalnih poremećaja je pretjerano znojenje. Takozvane valunge ne javljaju se samo kao znak klimakterija nego i drugih tegoba vezanih za hormone. Tu su i smanjenje libida, slaba cirkulacija i grčevi ili bolovi u nogama i rukama, a kod muškaraca se često javlja i upala ili povećanje prostate.

Liječenje hormonalnih poremećaja

Hormonalni poremećaji se liječe ovisno o vrsti samog poremećaja, na primjer, sindrom policističnih jajnika, kao i ostali poremećaji koji utječu da neredovitost menstruacije, preveliko krvarenje i bol za vrijeme ciklusa, liječe se odgovarajućim kontracepcijskim pilulama, a u nekim slučajevima i ugradnjom hormonalne spirale. U svakom slučaju, nastoji se dovesti hormone u ravnotežu, stoga se poduzimaju mjere kojima se čini upravo to.

Ipak, postoje neke opće mjere koje je dobro učiniti jer pomažu u postizanju općenite ravnoteže hormona. Prvi savjet je promijeniti prehranu i izbaciti svu procesuiranu hranu, pogotovo onu punu šećerakako bi se stabilizirao i šećer u krvi. Hrana mora biti puna proteina, vitamina, minerala i zdravih masnoća.

Svakako nastoje ustoličiti redoviti odlazak na spavanje kako biste svaku večer dobili potrebnu dozu sna. On je ključan za postizanje hormonalne ravnoteže, stoga prihvatite savjete zbog kojih ćete bolje i redovitije spavati.

Iz uporabe izbacite bile kakve proizvode koji sadrže onu plastiku koja luči kemikalije štetne za hormonalnu ravnotežu. Radije u svakodnevici koristite staklene, drvene posude ili one od nehrđajućeg čelika ili plastiku isključivo bez BDP-a.

Za postizanje ravnoteže i smanjenje simptoma hormonalnih poremećaja, preporučuje se uzimati i dodatke prehrani, pogotovo one koje imaju sastojke što potiču lučenje nekih hormona ili njihovo stabiliziranje. Jedno od takvih pripravaka je hidrolat od kadulje. Spojevi u kadulji imaju djelovanje slično estrogenu, stoga je ova biljka odlična za reguliranje hormonalnih poremećaja kod žena. Upotrebom ovog hidrolata možete uravnotežiti hormone  i time regulirati menstrualni ciklussmanjiti simptome PMS-a, ubrzati liječenje policističnih jajnika, pa čak i dobiti pomoć u liječenju neplodnosti kod oba spola. Hidrolat od kadulje posve je prirodan proizvod koji se može koristiti često i redovito, bez nuspojava.

Hormonalni poremećaji nisu rijetkost, ali ne javljaju se uvijek s velikim tegobama. U tom slučaju simptomi se mogu ublažiti ili otkloniti uz male promjene prema zdravijem životu i naravno, uz pomoć prirode i prirodnih pripravaka.

Izvor: Salvia Kornati