Menu
MENOPAUZA

Soja – supernamirnica za nas u perimenopauzi i menopauzi

Jedna od baš supernamirnica za perimenopauzu i menopauzu uz lanene sjemenke je definitivno soja. Potvrdila su to medicinska istraživanja, baš kao i guruica menopauze, dr. Christiane Northrup, koja također ističe kako sojine bjelančevine, odnosno isoflavoni, kao redoviti sastojak prehrane, mogu smanjiti učestalost i intenzitet navala vrućine, kao i druge tegobe u perimenopauzi.

Naime, kad se izoflavoni iz soje nađu u tijelu, ponašaju se kao estrogen, ali u nekim slučajevima blokiraju efekte estrogena.

Tako soja pomaže ženama koje muče nagle promjene raspoloženja, simptomi PMS-a, neredovite menstruacije te ženama koje su sklone debljanju.

Dokazano je da smanjuje gubitak kalcija preko bubrega. Istraživanja su također pokazala da sojine bjelančevine pomažu smanjiti tjelesnu masnoću te povećavaju nemasno tkivo u žena u menopauzi.

Naravno, svi dobri učinci soje vezani su za dosta velike količine sojinih bjelančevina koje treba unijeti svakodnevno, ali ipak dobro je uvesti soju u prehranu, pa makar i malo.

Soja je bogata raznim nutrijentima:

  • vlaknima
  • proteinima
  • omega-3 masnim kiselinama
  • antioksidansima

Možete birati između sojinog mlijeka, tofua, tempeha, a stručnjaci još napominju kako je treba uvoditi postupno jer može izazvati nadutost. Isto tako, ne preporučuje se konzumacija soje ženama koje imaju ili su imale rak dojke.

Pričajte nam, uzimate li soju…

Foto: Unsplash/Getty images