Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

4 zdrave namirnice bogate estrogenom

Estrogen je  osnovni hormon koji igra veliku ulogu u održavanju ženskog zdravlja. Toliko je bitan da možemo reći da nas i čini ženama. Obavlja mnogo funkcija kao što su:

  • reguliranje raspoloženja,
  • reguliranje reproduktivnog sustava
  • održava tjelesnu težinu
  • reguliranje proizvodnje kolesterola

Sa starenjem, a pogotovo s dolaskom menopauze, razine estrogena se smanjuju što dovodi do nekih, često neugodnih promjena:

  • valovi vrućine (valunzi)
  • smanjen libido
  • promjene raspoloženja (razdražljivost, tuga, anksioznost)

Međutim, u određenim namirnicama postoji nešto što se zove fitoestrogen, hormon koji se unosom u tijelo ponaša slično kao estrogen. Konzumacija namirnica bogatih estrogenom, ukoliko imate problema s manjkom tog hormona, pomaže u povišenju razine estrogena i ublažavanju simptoma menopauze.

U nastavku slijedi naš izbor 4 zdrave namirnice bogate estrogenom.

1. Soja

sojine klice

Foto: Hyeon-Jeong Suk/Flickr

Soja je jedna od namirnica koje definitivno morate uključiti u svoj plan prehrane. Sadrži izoflavone koji utječu na smanjenje negativnih simptoma menopauze poput noćnog znojenja ili nesanice.

2. Jagode

Mnogima najdraže voće također može biti odličan saveznik protiv manjka estrogena. Osim što obiluju fitoestrogenom, pune su vlakana, antioksidansa i vitamina i niskokalorične su. Najbolje ih je jesti same, ali mogu biti jako ukusne u kombinaciji s jogurtom.

3. Lanene sjemenke

lan

Foto: Pixabay

Lan u sebi ima jako visoke razine lignana, vrste fitoestrogena, zato svakako obratite pozornost na ovu namirnicu. Ima i drugih odličnih svojstava – bogat je omega 3 masnim kiselinama i vlaknima. Poboljšava probavu i pozitivno utječe na krvne žile. Postoji nebrojeno mnogo načina na koje možete koristiti sjemenke lana u prehrani – koristite ga u salatama, jogurtu ili juhama.

4. Sušeno voće

osušeno voće

Foto: Pixabay

Poznato je da sušeno voće u sebi sadrži mnogo zdravih tvari poput minerala, vitamina, antioksidansa (polifenola) i vlakana. Također sadrži i fitoestrogen. Sušeno voće je najbolje konzumirati kao međuobrok.   Najhranjivije su marelice (sadrže puno željeza!), šljive i datulje.