Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Zašto imamo valove vrućine ilitiga valunge i kako si možemo pomoći

Za one koji su ih imale ili ih imaju, ne treba nikakav opis…znamo koliko mogu biti gadni. Ali za one koje ih još nisu imale ili se pitaju jesu li to valovi vrućine, evo malo pojašnjenja…

Valovi vrućine započinju kao nagli, prolazni osjećaj topline koji se zatim pretvara u jaku vrućinu koja udari u lice, tjeme i prsni koš; može ih pratiti crvenilo i znojenje. Ponekad ih prati pojačano kucanje srca, trnci u rukama i /ili mučnina. U nekim slučajevima nakon vrućine slijedi osjećaj hladnoće.

Budući da ih izaziva pad estrogena i porast FSH-a (hormon koji stimulira folikule), valovi često postanu još učestaliji kad menstruacije posve izostanu. To je vrijeme kad je razina estrogena najniža, a razina FSH-a najviša. Valovi vrućine obično nestaju godinu ili dvije nakon početka menopauze.

Tjeskoba i napetost mogu ih pojačati, kao i prehrana bogata jednostavnim šećerima i rafiniranim ugljikohidratima kojih ima u voćnim sokovima, kolačima, keksima, slatkišima, bijelom kruhu, vinu, pivu…

Dr. Christiane Northrup u svojoj knjizi Mudrost menopauze tvrdi kako je za ovaj simptom učinkovito estrogensko nadomjesno liječenje, meditacija i tehnike opuštanja te zdrava prehrana. Pomažu i namirnice od soje, ljekovite biljke te akupunktura.

Znači za početak šećer i bijeli kruh van iz kuhinje…