Menu
MENOPAUZA / ŽIVOTNI STIL

I umor može biti simptom perimenopauze

Ako ste zadnjih dana stalno umorne, pročitajte naš novi članak o perimenopauzalnom umoru, koji su uzroci i kako ga ublažiti.

Umor u perimenopauzi može biti ne samo fizički  već i emocionalno iscrpljujući. To može biti neobjašnjiv, uporan umor iako ste dobro spavali. Čak i ako ste išle rano u krevet, jako dobro spavale, ali kad se ujutro probudite, samo se želite sakriti ispod pokrivača i još odmarati.

To može uzrokovati nizak raspon pažnje, zaboravljivost i onaj osjećaj kao da vam je “zamagljen” mozak. Jednostavno se osjećate nesposobnom. Možda nemate energije za odlazak na satove vježbanja ili za dnevne zadatke poput čišćenja i kupovine. Možda ćete čak otkriti da vas druženje previše iscrpljuje. Tako se brzo umorite bez obzira na to što radite.

Što uzrokuje ili pogoršava perimenopauzalni umor?

Dakle, pogledajmo pobliže što može uzrokovati ovaj umor tijekom perimenopauze i što ga može pogoršati:

Loš san – ovo je samo po sebi stvarno veliki problem. Ako ne spavate dobro, vaše tijelo neće imati vremena za odmor, popravak i oporavak kako treba. U perimenopauzi, osobito ako se menstruacija počinje mijenjati, to može stvarno utjecati na način na koji spavate.

Dodatni fizički pritisak – kada počnu hormonalne promjene, to stvara i druge fizičke promjene. Vaše prehrambene potrebe mogu skočiti do neba i ako ne dobivate dovoljno prehrane ili ne dobivate pravu ravnotežu svega što je vašem tijelu potrebno u ovom trenutku, vaše tijelo neće imati energije da učini ono što radite svaki dan.

Promjenjive razine šećera u krvi – kada vam se hormoni u perimenopauzi jako povećavaju i spuštaju, to može vrlo brzo utjecati na ravnotežu šećera u krvi. Možete dobiti jako brzo nagli pad, a to može uzrokovati iznenadni umor. Ako otkrijete da se rado bavite svojim poslom, a onda u sljedećoj minuti osjetite da biste se mogli sklupčati i zaspati, to je često dobar pokazatelj da vam je šećer u krvi prenizak.

Niska razina magnezija – vašem tijelu treba više magnezija zbog hormonskih fluktuacija. Nizak magnezij može utjecati na vašu opću razinu energije.

Emocionalni problemi – ovo je tako teško vrijeme za žene u ovom trenutku. Kada dođete do perimenopauze, možda ćete još uvijek imati djecu kod kuće. Možda ćete morati brinuti o starijoj rodbini i roditeljima ili vas muči neka druga briga. Emocionalna briga i ovaj stres iznimno vas iscrpljuju.

Obilne mjesečnice – kod nekih žena, kako započnu perimenopauzu, menstruacije se počinju mijenjati. Mogu postati malo obilnije, duže ili bliže jedna drugoj. To može uzrokovati nizak nivo željeza ili anemiju.

Jedan od čestih simptoma anemije je umor. Ako primijetite da se dodatno umarate tijekom menstruacije i neposredno nakon menstruacije, provjerite razinu željeza ili uzmite dodatak prehrani s ovim nutrijentom.

PROČITAJTE ČLANAK: 8 životnih navika pomoću kojih ćete pobijediti umor

Preuzmite kontrolu nad svojim simptomima

Iako postoji mnogo stvari koje mogu utjecati na vašu razinu energije tijekom perimenopauze, evo nekoliko njih na koje najviše obratite pozornost:

Pazite što jedete prije spavanja – sitnice kao što je izostanak one kasnovečernje šalice kave ili grickalica s visokim udjelom soli i šećera navečer također može puno pomoći. Isto tako, pazite da pijete puno vode – od litru ipo do 2 litre dnevno, naravno ne neposredno prije spavanja. Te sitnice mogu napraviti ogromnu razliku za bolji san.

Izađite van – udahnite svježi zrak. To je jedan od najljepših načina da napunite baterije i odmorite se od stresa. Boravak vani je veoma bitan – imajte na umu da ako ne dobivate puno sunčeve svjetlosti, možda vam nedostaje vitamina D, a nizak vitamin D će uzrokovati umor.

Uzmite vitamine B – za normalno funkcioniranje nam je potreban niz vitamina B.  Svi oni pomažu oslobađanju energije iz naše hrane. Pomažu u održavanju našeg živčanog sustava i dati ono malo dodatne energije. Dakle, ako se općenito osjećate malo tromo, vitamin B kompleks može biti od velike pomoći.