Menu
ŽIVOTNI STIL

Uvedite ove navike i pobijedite umor

Umor je, s obzirom na naš stresan i užurban način života, odavno postao dio svakodnevice. Radi se o sasvim normalnoj reakciji organizma kao posljedici trošenja energije, ali je neupitno da umor ponekad može i biti jedan od simptoma različitih zdravstvenih problema.

Ako sumnjate na nešto, svakako se obratite svom liječniku.

S druge strane, umor je nerijetko povezan s načinom života, odnosno s našim životnim navikama. Ovaj put vam donosimo 8 životnih navika pomoću kojih ćete pobijediti umor.

1. Uvedite mali ritual prije spavanja

Jedan od najčešćih savjeta za uspavljivanje djece je da svaku večer prije spavanja imaju isti ritual, bilo to čitanje priče ili topla kupka. Isto vrijedi i za odrasle! Uvedite mali ritual prije spavanja koji vas opušta (npr. čitanje knjige ili kupka s eteričnim uljima) i koji će vam pomoći da lakše zaspete.

2. Organizirajte se

Umor nerijetko može biti posljedica previše obveza tijekom dana. Na listu papira napišite popis obveza za idući dan ili tjedan i jednako ih rasporedite tako da si ostavite i malo vremena za odmor ili druženje s prijateljicama ili partnerom. No, ako ih ne možete nikako rasporediti na taj način, upitajte nekoga kome vjerujete za pomoć. Bolje pitati nego skitati.

3. Krećite se redovito i vježbajte

Većina poslova su takvi da iziskuju višesatno sjedenje za stolom. Od sjedenja nas bole oči, leđa i vrat što pridonosi osjećaju umora. No, redovito vježbanje i kretanje su dokazano dobri za podizanje energije, te smanjuju razine stresa koji je također odgovoran za umor.

Uvedite barem pola sata dnevno neke fizičke aktivnosti, najbolje ujutro, a vikende što ćešće provodite na otvorenom

4. Ne spavajte puno po danu

Nakon neprospavane noći često odradimo malo duži spavanac po danu. No, ako spavate duže od pola sata, imat ćete problema sa spavanjem po noći. Stručnjaci preporučuju do 20 minuta spavanja po danu.

5. Zamijenite kavu vodom i čajem

Iako je mnogima omiljen napitak bez kojeg ne mogu funkcionirati kroz dan, puno kofeina radi više štete nego koristi. Kava je diuretik što znači da potiče dehidraciju organizma, a upravo je to razlog zbog čega ste možda ponekad umorni nakon kave.
Smanjite što više možete konzumaciju kave i zamijenite je vodom ili čajem.

6. Ne razmišljajte o umoru

Što više razmišljate o tome kako ste umorni, umorniji ste! Nemojte se koncentrirati na svoj umor već preusmjerite pozornost na nešto drugo, najbolje na neku aktivnost u kojoj uživate, a koja će vas energizirati. 

7. Provedite manje vremena na mobitelu

Ekrani na mobitelima emitiraju takozvano plavo svjetlo koje negativno utječe na ljudski san. Naime, plavo svjetlo usporava nastanak melatonina, hormona koji omogućuje spavanje.
Prestanite koristiti mobitel najmanje sat vremena prije spavanja i držite ga u odvojenoj prostoriji.

8. Izbjegavajte šećer

Hrana je naše pogonsko gorivo tako da ima itekako veliki utjecaj na razine naše energije tijekom dana. Iako šećer kratkoročno podiže energiju, hrana s visokim udjelom šećera nema visoku nutritivnu vrijednost, pa se brzo opet osjećamo umornima.
Konzumirajte što manje slatkog i zamijenite ga zdravim namirnicama poput sušenog voća i orašastog voća koji sadrže bogate izvore minerala i vitamina.

Foto: Unsplash