Menu
MENOPAUZA / ŽIVOTNI STIL

Kako si olakšati početak perimenopauze i menopauze

Predmenopauza i menopauza je zapravo putovanje k samoj sebi. Ili bi tako trebalo biti. A kako su putovanja obično nešto lijepo i uzbudljivo, ne bismo se trebale bojati ni ovoga putovanja. Evo nekoliko uputa koje vam mogu pomoći na tome putu, a koje je istaknula dr. Christiane Northrup u svojoj mudroj knjizi Mudrost menopauze:

1. Budite strpljive
Koliko god se na početku ovog puta razni simptomi činili teški, oni su tu da nas upute prema samima sebi. Prigrlite ih, osvijestite i budite strpljive. Ako odlučite pomoći samoj sebi, s vremenom će sve postati lakše, ljepše i uzbudljivo.

2. Prigrlite mudrost rutine i stege
Započnete li (a bilo bi dobro), nastavite barem jednu aktivnost kojom ćete se redovito baviti. Bila to joga, plivanje, šetanje, čitanje… nastavite. Nemojte odustati, jer na taj način odustajete od same sebe.

3. Oplemenite svoj svakodnevni život
Ne kaže se bezveze da male stvari čine život ljepšim. Uistinu je tako, samo se treba odlučiti. Stvorite si svakodnevne rituale u kojima ćete uživati – kava s prijateljicom, šetnja s kućnim ljubimcem, šalica čaja i svijeća… jednostavno se opustite i uživajte.

4. Znajte da je strah često gori od onoga što dolazi
Ne bojte se promjene, one su uglavnom nabolje. Štogod bilo, znajte da imate snage uhvatiti se u koštac s tim i izaći iz toga kao pobjednica.

5. Snažnije smo i izdržljivije nego što mislimo
Prije razdoblja predmenopauze i menopauze prošle smo čitav jedan život…zaljubljivale se i odljubljivale, vjenčavale i razvodile, rađale i odgajale djecu, podizale firme…Pa što nam onda jedna mala predmenopauza i menopauza mogu učiniti. Ništa loše, vjerujte

Foto: Unsplash, Pexels