Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Sve što trebate znati o hormonima u perimenopauzi i menopauzi

Nekoliko smo puta prenosile savjete dr. Sare Gottfried, priznate stručnjakinje za hormone i autorice bestsellera poput Hormonske ravnoteže – prirodna rješenja za hormonske poremećaje (objavljen u Hrvatskoj 2014., izdavač Planetopija). Ovaj put pročitajte njezin kratki vodič kroz hormone u perimenopauzi i menopauzi.

Holistički pristup vraćanju hormonalne ravnoteže

Gottfried koristi holistički pristup vraćanju hormonalne ravnoteže. Razvila je protokol u tri koraka za rješavanje ili ublažavanje simptoma perimenopauze i menopauze.

Prvi korak čine promjene u prehrani i životnom stilu, drugi je terapija pomoću dokazano blagotvornih prirodnih pripravaka, a zadnji korak, ukoliko ova dva nisu uspješna, jest pažljivo vođena terapija bioidentičnim hormonima.  

Poznato je da sredinom tridesetih i početkom četrdesetih žene počinju osjećati promjene u svom tijelu, najčešće uvjetovane promjenama hormonalne ravnoteže. 

To se razdoblje zove perimenopauza. Započinje padom razine progesterona i završava padom razine estrogena u godini ili dvije prije posljednje mjesečnice.

Smanjena proizvodnja hormona u perimenopauzi

Perimenopauza je za neke žene vrijeme kada se pojavljuju promjene raspoloženja, porast tjelesne težine i manjak energije- žene najčešće doživljavaju kombinaciju sva tri simptoma.

U tom se razdoblju smanjena razina spolnog hormona progesterona može manifestirati kao poremećaj spavanja, noćno znojenje, kraće i obilne mjesečnice i anksioznost. Nedostatak estrogena se manifestira tako što koža postaje tanja i podložnija borama, nastaju problemi s pamćenjem, valovima vrućine i suhom rodnicom. 

Osim progesterona i estrogena, snižavaju se i razine hormona testosterona, koji je također bitan čimbenik ženskog zdravlja.  Testosteron počinje opadati od 1 do 2 posto godišnje počevši od tridesetih godina, što može dovesti do smanjenog samopouzdanja, osjećaja bespomoćnosti, slabog ili nikakvog seksualnog nagona kao i gubitka mišićne mase.

Gottfried smatra da izloženost stresu, odnosno povećane razine kortizola (poznat kao hormon stresa) dodatno pogoršavaju hormonalnu ravnotežu u žena u perimenopauzi i menopauzi. 

Ona prije svega preporučuje promjene u prehrani (hrana je sve!) i načinu življenja. Predlaže zdravu prehranu utemeljenu na povrću, bez glutena i ponešto životinjskih proteina, a uz to i redovitu fizičku aktivnost.

Bioidentični hormoni

Što se tiče terapije bioidentičnim hormonima, dr. Gottfried svojim pacijenticama (nakon što prođu prva dva koraka protokola) daje uvijek najnižu dozu bioidentičnih hormona u najkraćem mogućem trajanju. Pacijentice dolaze na kontrole svakih tri do dvanaest mjeseci, da utvrde je li korist veća od rizika, a liječenje uglavnom prekida deset godina nakon menopauze, ako ne i ranije.