Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Koliko žena ima valove vrućine i kakav je to osjećaj

Na sastanku ste, važnom ili nevažnom, svejedno, ali opet puno je gore ako je važan. Odjednom počnete osjećati ljepljivu vrućinu u prsima, kao da su vas počeli spaljivati na lomači, a da to nekako niste primijetili. Vrućina se širi uz vrat i lagano se penje do lica. Znate da ste pocrvenjeli poput cikle ispod pudera koji ste nanijeli kako biste sakrili upravo tako nešto. Kapljice znoja skupljaju se između vaših grudi, na stražnjoj strani vrata, na tjemenu i usnama.

Mislite se bi li strgnuli jaknu i polili se kantom hladne vode ili i dalje izgledali i zvučali mirno, kontrolirano i profesionalno. A onda u trenu sve nestane i obuzme vas ugodna hladnoća – nema ništa ljepše od hlađenja u intenzivno klimatiziranoj sobi za sastanke.

Strašno? Ne, nego stvarno.

U ekstremnim slučajevima, valovi vrućine mogu se pojavljivati svakih sat vremena, uključujući cijelu noć, što znači da dobar san postaje nejasno sjećanje. Mogu vas učiniti mrzovoljnim i uplašenim od iščekivanja kada dolazi sljedeći?

Statistika nije na vašoj strani, piše dr. Ginni Mansberg u svojoj knjizi The M word, How to thrive in Menopause. Ogromnih 75 posto žena dobije valove vrućine; pa, ako niste među njima, smatrajte se vrlo sretnim. Valunzi obično izgledaju poput iznenadnog vala topline. Mogu doći zajedno sa znojenjem, crvenilom kože i ubrzanim otkucajima srca. Obično traju tri do četiri minute, ali mogu trajati i od jedne do 60 minuta.

Mogu ih izazvati neugoda, nagla promjena temperature, stres, alkohol, kofein (ili bilo koji drugi topli napitak). Ili se mogu dogoditi bez ikakvog razloga.

Varijacija na temu je noćno znojenje. To su valovi vrućine koji se javljaju noću i ometaju vaš san. Kao da ponovno imate novorođenče, ali još gore. Možete se buditi pet ili šest puta po noći, odbaciti pokrivače i mokre pidžame, a onda vam je hladno i morate odjenuti nove. Loše spavate i nakon nekog vremena to oštećuje vaše fizičko i mentalno zdravlje

Ako vam se sve ovo čini netočnim, možda spadate u one čiji su valovi vrućine jednostavno blaži. Mnogim je žene samo vruće: nema drame već samo opći osjećaj da ne podnose toplinu. Možda ste skloniji neženstvenom sjaju i vlažnim mrljama ispod pazuha, pa morate nositi laganu košulju ili vam treba klima uređaj postavljen na 15 stupnjeva dok su svi ostali u džemperima.

U svakom slučaju, valovi vrućine mogu varirati od dosadnih do užasnih i držimo vam fige da ih nemate.