Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / ZDRAVLJE

Evo što može uzrokovati fantomsku menstruaciju i što može pomoći

Možda vam se znalo dogoditi da dobijete tipične simptome koji se vežu uz menstruaciju – nadutost, grčeve, pojačanu pojavu akni itd., ali se ne pojavi menstruacija. Ova je pojava poznata pod nazivom fantomska menstruacija. Razumljivo je da vas uhvati panika (prvo ćete se najvjerojatnije zapitati jeste li trudne), ali trudnoća ne mora biti jedini razlog zašto se ovo događa. Jedan od razloga koji može uzrokovati simptome menstruacije, ali i izostanak tipičnog krvarenja može biti sindrom policističnih jajnika, pa ćemo danas malo više pričati o tome i što nam može pomoći.

Sindrom policističnih jajnika

Jak bol u donjem dijelu trbuha i izostanak menstruacije može biti i simptom policističnih jajnika, sindroma koji nastaje zbog poremećaja u radu hormona, prvenstveno gonadotropina, hormona koje izlučuje hipofiza, a čija je uloga regulacija rada jajnika. Isto tako, pojačava se aktivnost androgenih hormona i ovulacija se događa rijetko ili sasvim izostane.

Osim boli i izostanka menstruacije, dodatni simptomi su pojačana dlakavost, umor, česte glavobolje, pojava akni itd.

Kada se dijagnosticira sindrom policističnih jajnika, valja ga liječiti i trajno nadzirati. Liječe se simptomi i znakovi, neplodnost i infertilitet te se uvijek nastoje umanjiti rizici i utjecati na brojne posljedice PCOS-a. Liječenje ovisi o dobi žene, simptomima i znakovima PCOS-a te reprodukcijskim željama.

Prva mjera pomoći

Prva mjera, koju tijekom cijeloga života valja primjenjivati kod žena s PCOS-om, jest zdrav način života i smanjenje tjelesne težine kod pretilih žena. Gubitak tjelesne mase od svega pet posto dovodi do snižavanja vrijednosti testosterona u cirkulaciji za 35 posto i smanjenja inzulinske rezistencije za 40 posto. Rezultat navedenog su veća učestalost redovitih menstruacijskih ciklusa, ovulacija i spontanih trudnoća te bolji odgovor na stimulaciju ovulacije.

Svakako, pravilna prehrana, uklanjanje štetnih navika i redovna tjelesna aktivnost baza su koje svaka žena s PCOS-om mora usvojiti, a na to se nadograđuje dodatna terapija (lijekovima ili operativnim zahvatom).

Chirofol je dodatak prehrani na bazi D-chiro-inozitola, folne kiseline, vitamina B12 i mangana koji se koristi u slučajevima povećane potrebe za tim hranjivim tvarima ili zbog njihova nedostatka u prehrani.