Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / ŽIVOTNI STIL

7 savjeta kako pronaći novi hobi

Jedan od najčešćih savjeta kada je riječ o ostvarivanju zdravog i sretnog starenja jest – nadjite hobi. Jer sretnice su one među nama koje imaju hobije, one najbolje znaju koliko uživaju u njima. Ali što je s onima kojima su obitelj ili posao bili apsolutno sve u životu, pa u situaciju kada ostanemo same ili odemo u mirovinu jednostavno ne znamo kako ispuniti dane.

Stručnjaci kažu – nadjite hobi!

Ali odakle početi? U Timesu je nedavno objavljen članak Angele Haupt upravo na tu temu. U nastavku donosimo savjete stručnjake upravo o tome kako pronaći hobi.

Zapitajte se kako se želite osjećati

Hobiji predstavljaju bijeg – mogu nam pomoći da izađemo iz glave i smirimo se, kaže Matthew J. Zawadzki, izvanredni profesor zdravstvene psihologije na Sveučilištu California, Merced, koji je istraživao vezu između slobodnog vremena i dobrobiti. Predlaže da se zapitate kako želite da se osjećate uz neku aktivnost: mentalno angažirane, ometene, opuštene, društveno povezane…? Također može biti korisno razmotriti što vam nedostaje u životu, poput kreativnosti ili tjelesne aktivnosti, i dopustiti da to vodi vaše izbore. “Prepoznajte da imate različite potrebe u različitim trenucima i to je u redu”, kaže on.

Počnite s malim

Nemojte odmah uložiti gomilu vremena i novca u novi hobi. Olakšajte si kako biste shvatile je li to ono pravo za vas, savjetuje Rebecca Weiler, licencirana profesionalna savjetnica za mentalno zdravlje koja se specijalizirala za savjetovanje o karijeri: “Kasnije uvijek možete učiniti više.” Na primjer, prijavite za jednokratni tečaj keramike, umjesto za set od osam sati.

Također je pametno oduprijeti se pritisku pretjeranog obvezivanja. “Hobiji bi trebali biti zabavni.”

Budite otvoreni

Ključno je imati otvoren um i ne odbacivati potencijalne hobije – čak i ako se čini da su izvan vaše zone homfora – kaže Katina Bajaj, istraživačica kliničke psihologije i suosnivačica Daydreamersa, tvrtke čiji je cilj pomoći odraslima da iskoriste svoju maštu, kreativnost i znatiželju. Ona i njezin suprug nedavno su išli planinariti i netko im je dao brošuru s biljkama koje su trebali potražiti duž staze. Umjesto da ga bace, obratili su pažnju—i sad su to prihvatili kao novi hobi. Stoga sljedeći put kad vam netko uruči letak ili vas pozove da se pridružite nekom događaju, iskoristite priliku.

Otputujte u prošlost

Kad ste bili dijete, što ste željele biti kad odrastete? Odgovor bi vas mogao uputiti prema privlačnom hobiju, kaže Weiler. Jednostavno se vratite aktivnostima koje ste voljeli kad ste bili mladi, predlaže Bajaj, poput crtanja, plesanja ili izrade figurica od gline. To je “stvarno korisno mjesto za početak i omogućuje vam da se osjećate ugodno”, kaže ona. Užici iz djetinjstva lako se mogu razviti u hobije za odrasle.

“Natrag u školu”

Oduvijek ste sanjali da napišete roman? Upišite se u program pisanja fikcije. Fascinirani ste obiteljskom poviješću? Pohađajte tečaj rodoslovlja. Željeli ste naučiti pjevati, plesati, plesti…upišite tečajeve.

Nema potrebe trošiti puno novca: mnogo e-tečajeva dostupno je besplatno ili vrlo jeftino.

Napišite popis

Hanselman na svom hladnjaku drži popis svih stvari koje joj se čine zanimljivima. Bilježite potencijalne interese kako vam dolaze i neće vam nedostajati opcija za istraživanje kada budete spremni.

Uklonite krivnju iz jednadžbe

Zawadzkijevo istraživanje pokazuje da kada se ljudi osjećaju krivima zbog trošenja vremena na slobodne aktivnosti, osjećaju pojačane simptome depresije i anksioznosti. “Dopustite si da radite nešto što volite”, poziva on – i imajte na umu da ako vas hobi čini zdravijim i sretnijim, svi oko vas će imati koristi.

Zamislite otkrivanje novih hobija kao avanturu koja će vašem životu dodati nove ispunjene dimenzije i uživajte u tom procesu.

Pronađite hobi i uživajte u njemu – i naravno pričajte nam.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu