Menu
ZDRAVLJE

Fantomska menstruacija – zašto se događa?

Ponekad se zna dogoditi da žena dobije tipične simptome koji se vežu uz menstruaciju – nadutost, grčeve, pojačanu pojavu akni itd., ali se ne pojavi menstruacija. Ova je pojava poznata pod nazivom fantomska menstruacija. Razumljivo je da vas uhvati panika (prvo ćete se najvjerojatnije zapitati jeste li trudni), ali trudnoća ne mora biti jedini razlog zašto se ovo događa.

Nastavite čitati i saznajte što sve može uzrokovati simptome menstruacije, ali i izostanak tipičnog krvarenja.

1. Stres

Već nam je odavno poznato koliko veliku ulogu stres igra u našem organizmu. Previše stresa može dovesti do hormonalnog disbalansa što se onda manifestira na različite načine.

Smatra se da povećanje kortizola uzrokuje niz promjena koje rezultiraju povećanom razinom proteina zvanog beta-endorfin, koji kontrolira naše emocije i ponašanje.

Višak ovog proteina može umanjiti oslobađanje hormona koji se zove gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH), a koji potiče reproduktivni sustav da izlučuje  hormone. Zato menstrualni ciklus može biti poremećen u trenucima povećanog stresa.

Ako mislite da je izostanak menstruacije povezan s povećanom razinom stresa u vašoj svakodnevici, uz pomoć stručnjaka pronađite načine nošenja (ukoliko ne možete ukloniti izvor stresiranja) sa stresom. To može biti joga, neki opuštajući hobi ili naprosto odmor od stresnih aktivnosti.

Ali, ako i dalje imate teškoća sa stresnim situacijama, obratite se liječniku.

2. Perimenopauza

Izostanak menstruacije, ali s pojavom simptoma tipičnim prije menstruacije, može biti i znak ulaska u menopauzu, odnosno perimenopauzu. U ovaj se prijelazni period ulazi u četrdesetima i također se događa zbog poremećaja u radu hormona, pogotovo onih spolnih, čija se proizvodnja smanjuje.

3. Endometrioza

Endometrioza je poremećaj u kojem tkivo slično tkivu koje tvori sluznicu maternice (endometrij) raste izvan  maternice. Endometrioza se javlja kada tkivo endometrija raste na jajnicima, crijevima i tkivima koja oblažu zdjelicu.

Odlikuju ju simptomi veoma slični onima vezanih uz menstruaciju, pogotovo grčevi u donjem dijelu trbuha. Međutim, oni su uglavnom znatno jačeg intenziteta od onih menstrualnih. Ovo je zdravstveno stanje koje se teško dijagnosticira zbog sličnosti simptoma ne samo s menstruacijom već i s, primjerice, sindromom iritabilnog crijeva.

Endometrioza svakako zahtijeva što bržu liječničku pozornost, ali je isto bitna i prehrana – preporučuje se hrana bogata magnezijem, cinkom ili vitaminom E. Tu spada tamnozeleno lisnato povrće, bademi, avokado, banane i dr.

4. Policistični jajnici

Jak bol u donjem dijelu trbuha i izostanak menstruacije može biti i simptom policističnih jajnika, sindroma koji nastaje zbog poremećaja u radu hormona, prvenstveno gonadotropina, hormona koje izlučuje hipofiza, a čija je uloga regulacija rada jajnika.Isto tako, pojačava se aktivnost androgenih hormona i ovulacija se događa rijetko ili sasvim izostane.

Osim boli i izostanka menstruacije, dodatni simptomi su pojačana dlakavost, umor, česte glavobolje, pojava akni itd.

Foto: Unsplash