Menu
MENOPAUZA

Što nas očekuje u menopauzi i što nam može pomoći

  1. Gotovo je…ne možete više jesti što god želite ni kada želite, a da vam zdravlje zbog toga ne pati. Naš metabolizam, kao i mi sami, stari, a nakon 40 godine svako desetljeće koje prođe usporava naš metabolizam za čak 5 posto! Pa, eto, moramo paziti što jedemo i koliko jedemo, samo da bismo ostali na trenutačnoj kilaži. Strašno, zar ne?

POMOĆ: neka vam prehrana bude prirodna, zdrava i niskokalorična.

  1. Čak i ako nismo u menopauzi, naša tijela su se već počela mijenjati, jer se razine estrogena mijenjaju, a s njima i kemikalije u mozgu, pa nas sve ovo u kombinaciji sa stresom može dovesti do depresije stoga je zaista važno da se posvetite sebi. Ne podcjenjujte moć druženja, izaberite jedan dan u tjednu u kojem ćete se zabaviti sa svojim prijateljicama i zaboraviti sve probleme.

POMOĆ: odvojite vrijeme za smijeh i društvo.

  1. Vodeći uzrok smrti među ženama su srčane bolesti, a samo polovica žena koje dožive srčani udar osjete upozoravajuću bol u prsima. Žene češće osjete bol u leđima, lošu probavu, žgaravicu, povraćanje, umor i probleme s disanjem. Uzrok ovome su niže razine estrogena u menopauzi u kombinaciji s drugim faktorima rizika za srčane bolesti. Iako se godine, spol i obiteljska zdravstvena povijest ne mogu kontrolirati, sve ostalo je na vama – sa zdravim načinom života možete učiniti čuda!

POMOĆ: Počnite vježbati.

  1. Čak i ako ste imali savršen vid cijeli život, godine vam mogu vam priuštiti mnoge nedaće u ovom polju, a samo neke od njih su glaukom, makularna degeneracija i katarakta. Kako bi ove bolesti što učinkovitije izbjegli, jedite što više zdrave hrane bogate antioksidantima te kupite sunčane naočale s UVA i UVB zaštitom.

POMOĆ: posegnite za antioksidansima i dobrim sunčanim naočalama.

  1. Iako smo možda bili pod dojmom da ćemo se s godinama smiriti, čini nam se da se stres samo nakuplja. Trebamo se brinuti o roditeljima, ali trebamo i pomoći našoj djeci da se osamostale, a da i ne spominjemo vlastito zdravlje, posao i financije. Uz sav taj stres, mi preporučujemo da postignete ravnotežu u svom životu te se zaista opustite, i to činite redovito. Možda će vas redovite profesionalne masaže opustiti, a možda ste vi ipak tip koji će više uživati u meditaciji? Prestanite trošiti dragocjenu mentalnu energiju na brigu o prošlosti i budućnosti – pokušajte malo više živjeti u sadašnjosti.

POMOĆ: pronađite mir i ravnotežu.