Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Evo koji hormoni utječu na izgled kože lica i što može pomoći ako su poremećeni

Jeste li ikad primijetile kako kad se osjećate loše, vidite da se to odražava na vašem licu? Kad smo nenaspavane – imamo podočnjake ili otečene oči, kad ne jedemo dovoljno povrća i voća i ne pijemo vodu – lice kao da nam je suho, kad smo u menopauzi – lice nam je suho i izborano.

Ukratko, zdravlje se pokazuje na našem licu.

No, zašto je to tako?

Kao i obično na ovom portalu, odgovor se krije u riječi hormoni. Međutim, ne radi se samo o našem starom prijatelju estrogenu, već i o drugim hormonima.

Estrogen, testosteron, hormoni štitnjače, hormon rasta, melatonin i adrenalni hormon DHEA su hormoni zaslužni za sjajnu, mekanu i zategnutu kožu.

No, premalo ili previše ovih hormona će ostaviti traga na našoj koži.

Prema dr. Phuli Cohan, manjak ovih hormona se ovako manifestira na licu:

  • snižen estrogen: bore oko usta; koža i oči postaju suhe, kosa se stanjuje, pojava bora na čelu
  • snižen testosteron: brzo povećavanje broja bora na licu
  • sniženi hormoni štitnjače:suha, ljuskava koža, tanke obrve, krhka i tanka kosa, natečeno lice i kapci
  • DHEA (dehidroepiandrosteron):koža ima manje prirodnih ulja stoga gubi svoj sjaj, kosa gubi sjaj
  • melatonin: smanjena proizvodnja melatonina utječe na loš san, a loš san uzrokuje da izgledamo starije
  • hormon rasta: nedostatak hormona rasta uzrokuje stanjenje gornje usne i čini da čeljust izgleda manja. Također uzrokuje dublje bore.

Poznato je da u menopauzi koža gubi svoju elastičnost, postaje suha i naborana. Međutim, moguće je da se kod nekih žena pojave i akne. Višak testosterona i manjak estrogena se često povezuju s aknama o čemu smo pisali u članku Prištići u menopauzi – zašto se događaju i kako ih se riješiti

Akne su nakon puberteta gotovo isključivo vezane uz hormone i zato ih se naziva hormonalnim aknama.

Za razliku od puberteta, hormonalne akne se uglavnom pojavljuju na obrazima i ispod brade. Često su popraćene upaljenom kožom.

U srednjoj dobi akne se najviše povezuju s fluktuacijama estrogena čija se proizvodnja u tim godinama sve više smanjuje, s porastom razine testosterona kao i izlučivanjem kortizola.

To utječe na aktiviranje lojnih žlijezda koje proizvode višak sebuma koji izaziva pojavu akni.

Mogući uzroci pojave hormonalnih akni su hormonalne fluktuacije prouzrokovane:

  • policističnim jajnicima
  • menstruacijom
  • menopauzom
  • povišenom razinom muških hormona (androgena)

Spomenuli smo simptom policističnih jajnika, sindroma koji nastaje zbog poremećaja u radu hormona, prvenstveno gonadotropina, hormona koje izlučuje hipofiza, a čija je uloga regulacija rada jajnika. Isto tako, pojačava se aktivnost androgenih hormona i ovulacija se događa rijetko ili sasvim izostane.

Osim boli i izostanka menstruacije, dodatni simptomi su pojačana dlakavost, umor, česte glavobolje, pojava akni itd.

Kada se dijagnosticira sindrom policističnih jajnika, valja ga liječiti i trajno nadzirati. Liječe se simptomi i znakovi, neplodnost i infertilitet te se uvijek nastoje umanjiti rizici i utjecati na brojne posljedice PCOS-a. Liječenje ovisi o dobi žene, simptomima i znakovima PCOS-a te reprodukcijskim željama.

Prva mjera pomoći

Prva mjera, koju tijekom cijeloga života valja primjenjivati kod žena s PCOS-om, jest zdrav način života i smanjenje tjelesne težine kod pretilih žena. Gubitak tjelesne mase od svega pet posto dovodi do snižavanja vrijednosti testosterona u cirkulaciji za 35 posto i smanjenja inzulinske rezistencije za 40 posto. Rezultat navedenog su veća učestalost redovitih menstruacijskih ciklusa, ovulacija i spontanih trudnoća te bolji odgovor na stimulaciju ovulacije.

Svakako, pravilna prehrana, uklanjanje štetnih navika i redovna tjelesna aktivnost baza su koje svaka žena s PCOS-om mora usvojiti, a na to se nadograđuje dodatna terapija (lijekovima ili operativnim zahvatom).

Chirofol je dodatak prehrani na bazi D-chiro-inozitola, folne kiseline, vitamina B12 i mangana koji se koristi u slučajevima povećane potrebe za tim hranjivim tvarima ili zbog njihova nedostatka u prehrani.