Menu
ZDRAVLJE

Pojačana dlakavost (hirzutizam) – kako je spriječiti i liječiti?

Što je hirzutizam?

Pod hirzutizam podrazumijevamo pojačanu dlakavost kod žena na onim mjestima na tijelu gdje je dlakavost karakteristična za muškarce (brada, područje iznad usana,leđa, donji dio trbuha). Posljedice koje ovaj poremećaj izaziva su često psihološke prirode – žene gube samopouzdanje jer se osjećaju neženstveno. 

Inače, dlake na licu i tijelu nastaju zbog djelovanja androgena, skupine hormona koja uključuje testosteron. Iako su  androgeni poznati i pod nazivom “muški hormoni”, to je pogrešno. Svi odrasli muškarci i žene imaju biološki aktivnu razinu testosterona u krvi. No, razine kod muškaraca otprilike su 10 puta veće od razina kod žena. Kod žena se testosteron proizvodi u jajnicima.

U pubertetu razina testosterona počinje rasti kod oba spola, ali naravno znatno više kod dječaka. Androgeni u pubertetu potiču pojavu dlaka na tijelu i povećane razine masnoća u licu. 

Kako se razina androgena povećava, povećava se dlakavost na tijelu. Genitalno područje je najosjetljivije, a slijede ga područje ispod pazuha, brada, područje iznad usana, oko ruba bradavica i sredine trbuha. Međutim, mnogo žena ima malo dlaka na ovim područjima, što je zapravo sasvim uobičajeno.

Razina testosterona kod žena je najviša u kasnim tinejdžerskim godinama i ranim 20-ima. Nakon toga razine testosterona opadaju sve do menopauze kada su obično vrlo niske. No, bez obzira na to, folikule dlaka ostaju pojačano aktivne.

Što uzrokuje hirzutizam?

-sindrom policističnih jajnika (najčešći uzrok pojačane dlakavosti kod žena)
-bolesti jajnika
-bolesti hipofize
-Cushingov sindrom

Kako odstraniti dlačice?

Postoji mnogo metoda za odstranjivanje dlačica na tijelu. Neke od najpopularnijih su:
-šećerna pasta
-kemijska depilacija
-izbjeljivanje dlačica
-uklanjanje dlačica voskom
-laserska epilacija
-fotoepilacija

Kako ga liječiti?

S obzirom na to da je hirzutizam povezan s razinama hormona u tijelu, potrebno je otići na pregled u liječnika i obaviti različite pretrage, uključujući mjerenje razine hormona u krvi.

Medicinska sredstva pomoću kojih se liječi hirzutizam su:
-oralni kontraceptivi
-steroidi
-kreme za uklanjanje dlačica

Uz to, nastojte:

-smanjiti tjelesnu težinu
-prestati pušiti i piti
-prestati konzumirati hranu životinjskog podrijetla koja sadrži hormone

 

Za bolju regulaciju hormona:
-jedite hranu bogatu fitoestrogenima (soja, sjemenke lana, orašaste plodove, jagode…)
-jedite hranu bogatu vlaknima (žitarice, povrće poput kelja, špinata, kupusa; avokado, zobene pahuljice itd.)
-budite tjelesno aktivni