Menu
NOVOSTI

10 super namirnica s protuupalnim djelovanjem

Poznato je da ulaskom u srednje godine i menopauzu žene postaju podložnije upalama u organizmu, ponajviše zbog smanjene proizvodnje spolnog hormona estrogena. Zauzvrat lakše dolazi do bolesti poput upale zglobova, artritisa, ali i bolesti srca i povećane tjelesne težine.

Zato je jako bitno paziti koju hranu unosimo u naše tijelo, jer mnoge namirnice mogu pojačati upalu, dok s druge strane neka hrana ima dokazano protuupalno djelovanje.

Bitno je naglasiti da, ako se radi o težim i ozbiljnijim upalama, treba kombinirati konzumaciju lijekova sa zdravom prehranom. Svakako se posavjetujte s liječnikom koji će vam predložiti što i kako konzumirati.

Danas vam donosimo popis 10 super namirnica imaju moć smanjiti upale u organizmu.

 

1. Avokado

Sve češću konzumaciju ovog egzotičnog voća podrijetlom iz Južne Amerike možemo zahvaliti njegovim brojnim blagodatima ljudsko zdravlje. Osim što sadrži folnu kiselinu, vlakna i vitamine B i E, avokado sadrži fitosterol i karetonoide koji imaju protuupalno djelovanje. Najbolje ga je jesti sirovog.

2. Kurkuma

Kurkuma se tisućljećima koristi u azijskoj prehrani i medicini, a nedavno je postala i jako popularna na Zapadu zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti. Sadrži polifenol kurkumin koji ima antioksidantna i antiupalna svojstva. Najčešće se koristi kao začin za jela i dodaje se pri kraju kuhanja. No, treba pripaziti na količine unosa ovog začina jer može imati negativne nuspojave poput alergijskih reakcija ili probavnih smetnji u osoba koje već imaju problema s time.

3. Cikla

Ova niskokalorično korijenasto povrće je izvrstan izvor vitamina C i B6. Osim toga, sadrži aminokiselinu betain koja utječe na smanjenje upalnih procesa u organizmu. Također podiže raspoloženje. Najbolje ju je jesti sirovu – koristite je u salati ili od nje napravite sok.

4. Gljive

Gljive poput lisičarki, shiitake ili šampinjona sadrže fenole koji imaju dokazano antiupalno djelovanje. S obzirom na to da se kuhanjem blagodatna svojstva lako gube, najbolje ih je jesti sirove ili ih kratko skuhati.

5. Bobičasto voće

Ova vrsta voća je poznata po svome antiupalnom djelovanju. Antocijanidini iz bobičastog voća imaju antioksidatna i antiupalna svojstva. Bobičasto voće poput borovnica, kupina ili malina možete umiješati u šalicu jogurta – odličan doručak za svaki dan!

6. Riba

Riba poput lososa, tune ili sardina sadrži visoke razine omega 3 masnih kiselina koje povoljno djeluju na smanjenje upalnih procesa u našem organizmu.

7. Tamna čokolada

Čokolada s više od 70% udjela kakaa sadrži flavonole koji su odgovorni za smanjenje upala. Tamna čokolada je idealan izbor za zasladiti se između obroka.

8. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je svakako namirnica koja treba postati osnovni dio svačije prehrane. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je bogato vitaminom E, antioksidansima i spojevima poput oleokantala koji ima protuupalna svojstva.

9.  Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži polifenole, spojeve koji su zaslužni za antiupalna svojstva ovog napitka. Predlaže se pijenje zelenog čaja 2 puta dnevno. 

10. Jabuke

Najdraže voće mnogih također ima antiupalna svojstva. U kori jabuke se nalaze antocijanini, antioksidansi koji smanjuju upale i daju boju jabuci. Dakle, ona stara “jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van” je itekako istinita.
Osim toga, jabuka je jedno od najzdravijih voća jer sadrži puno vlakana, minerale i vitamine A,B, C,E, K.