Menu
ZDRAVLJE

Avokado smanjuje tjeskobu i čini nas sretnim

Avokado je bobičasto voće s velikom središnjom sjemenkom. Spada u super hranu jer  sadrži zdrave masnoće. Ako ste na keto prehrani ili ne smijete jesti gluten, avokado je vjerojatno tjedni, ako ne i dnevni, sastojak vaše prehrane upravo zato što ispunjava sve naše prehrambene potrebe.

Dobrobiti avokada:

  1. Izvor je zdravih masnoća koje stabiliziraju šećer u krvi. Ako želite živjeti što duže i zdravije, stabiliziranje šećera u krvi je prva i najvažnija stvar na koju biste trebali pripaziti kod vlastite prehrane, a time ćete si i poboljšati funkciju mozga te ga što dulje održati u optimalnom stanju.
  2. Avokado ima visoke razine omega-3 masnih kiselina koje igraju vitalnu ulogu u ublažavanju tjeskobe i upale živaca. Isto tako, avokado je koristan i za zdravlje srca jer je bogat zasićenim masnim kiselinama koje štite organizam.
  3. Ova čudotvorna hrana podiže dopamin u tijelu – jedan od hormona sreće, pa slobodno možete zaključiti da nas avokado može, u doslovnom smislu, usrećiti.

Postoje li koji negativni učinci konzumiranja avokada? Pa, ono što obično primijetimo jest da su žene iznad četrdeset sklone konzumirati veće količine zdrave hrane, a budući da je avokado ipak bogat kalorijama, preporučena dnevna količina jest od 1/8 do 1/4 avokada. Kalifornijski avokado ima oko 300 kalorija i 24 grama ugljikohidrata.

Potvrđeno je da je najzdravija prehrana zapravo modificirana mediteranska prehrana s keto naglaskom. Zašto? Pa zato što izaziva najmanje upalnih procesa u tijelu te, na najkvalitetniji način, stabilizira inzulin i potiče sagorijevanje masnih naslaga. Ali, da bismo to sve postigle, morale bismo povećati zdrave masnoće, a umanjiti unos ugljikohidrata.