Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Zašto su u menopauzi češće urinarne infekcije i što može pomoći

Žene u menopauzi često su sklonije urinarnim infekcijama zbog smanjenja razine estrogena. Estrogen pomaže održavati zdravlje mokraćnog sustava, a njegovo smanjenje tijekom menopauze može povećati rizik od urinarnih infekcija.

Simptomi urinarne infekcije mogu biti:

 • peckanje pri mokrenju
 • pritisak u području mjehura
 • mutan urin
 • krv u mokraći
 • rijedak mlaz
 • iscjedak
 • bol pri  mokrenju
 • intenzivan miris urina

Za smanjenje rizika urinarnih infekcije, preporučuje se:

 • Dobar higijenski režim: Održavajte čistoću genitalnog područja, izbjegavajte upotrebu jakih sapuna i mirisnih proizvoda koji mogu iritirati uretru.
 • Adekvatna hidratacija: Pijte dovoljno tekućine kako biste potaknuli često mokrenje i ispiranje bakterija iz mokraćnog sustava.
 • Mokrenje nakon snošaja: Odlazak na WC nakon snošaja može pomoći ispiranju bakterija koje se mogu unijeti tijekom seksualne aktivnosti.
 • Izbjegavanje iritantnih tvari: Smanjite konzumaciju iritantnih tvari poput kofeina i nikotina.

Ako primijetite simptome urinarne infekcije, poput peckanja pri mokrenju ili česte potrebe za mokrenjem, važno je konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom radi pravovremene dijagnoze i liječenja. Nadalje, razgovarajte s liječnikom o svojim specifičnim potrebama i rizicima kako biste dobili personalizirane smjernice i preporuke.

Biljni lijekovi

Ukoliko se radi o lakšim tegobama urinarnih infekcija koje se manifestiraju kao peckanje pri mokrenju i/ili često mokrenje bez alarmantnih simptoma; povišena tjelesna temperatura, bol u donjem dijelu leđa te krv u mokraći, liječenje se može započeti biljnim lijekovima kao što su Cystinol tablete, uz preporuku liječnika ili ljekarnika. Pravilnim izborom pripravaka za samoliječenje postižu se zadovoljavajući rezultati te se može spriječiti širenje infekcije ili razvoj daljnjih komplikacija.

Najčešće korištena biljka kod upale mjehura, svojevrsni zlatni standard za liječenje urinarnih infekcija kad antibiotici nisu potrebni, definitivno je Arctostaphylos uva-ursi (medvjetka; medvjeđe grožđe).

Medvjetku osim u čajevima, nalazimo i kao dio mješavine u dodacima prehrani, biljnim tinkturama, ali i samostalno kao tradicionalni biljni lijek Cystinol. Kako bi se mogla očekivati njezina učinkovitost uputno je dati prednost proizvodu koji sadrži standardiziranu količinu aktivnih tvari, 70 mg derivata hidrokinona računano kao bezvodni arbutin. Klinički je utvrđena učinkovita doza arbutina i metilarbutina od 400 mg do 800 mg aktivnih sastojaka na dan podijeljenih u dvije ili tri doze.

Cystinol tablete namijenjene su liječenju simptoma blage ponavljajuće infekcije donjeg okraćnog sustava u žena koja se manifestira peckanjem pri mokrenju i/ili učestalim mokrenjem, a nakon što liječnik isključi druga ozbiljna stanja poremećaja zdravlja. Primjena Cystinola ne preporučuje se u djece i adolescenata mlađih od 18 godina te muškaraca.

Preporučena doza: 2 obložene tablete 3 puta dnevno. Cystinol se ne smije uzimati dulje od tjedan dana. Ukoliko se simptomi ne povuku nakon 4 dana primjene lijeka, ili se pogoršaju tijekom uzimanja lijeka, potrebno je javiti se svom liječniku.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU

Cystinol tablete namijenjene su za primjenu kroz usta kod žena starijih od 18 godina.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte
svog liječnika ili ljekarnika.

Tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu
dugotrajne uporabe.

S&B-CYS-HR-03/23 – Pričaj mi