Menu
ZDRAVLJE

Ovi prirodni dodaci prehrani dokazano ublažavaju nadutost

Znate ono kad nešto pojedete i ubrzo nakon u ogledalu ugledati lagano napuhnut trbuh? Da, nadutost je jedan od neugodnijih fenomena povezanih s probavom. Razlozi za nadutost mogu biti razni:

  • konzumacija gaziranih pića
  • PMS (predmenstrualni sindrom)
  • kontracepcijske pilule, antibiotici
  • konzumacija određene hrane koja izaziva nadutost (rafinirani ugljikohidrati, alkohol, sirovo povrće i voće)
  • sindrom iritabilnog crijeva
  • promjene uslijed menopauze

Nadutost se može ublažiti i spriječiti na različite načine – od izbjegavanja određene hrane i pića, tjelovježbe do češće konzumacije vode, ali ovaj put pričamo o prirodnim i malo manje prirodnim dodacima prehrani koji mogu pomoći.

Đumbir

Đumbir (lat.  Zingiber officinale) je biljka i začin poznat po svojem blagotvornom utjecaju na razne želučane boljke, pogotovo mučninu i povraćanje.
Prema nekim istraživanjima, može pomoći i onima koji imaju problema s nadutošću. Prema jednoj studiji, đumbir je ispitanicima s probavnim smetnjama ubrzao stopu pražnjenja želuca, a samim time i smanjio nadutost. Druga studija pokazala je da je đumbir smanjio nadutost trbuha u 178 žena koje su rodile putem carskog reza.

Uopće, đumbir je odličan za ublažavanje simptoma menopauze – od magle u mozgu (brain fog), debljanja, lomljivih kostiju i dr.

Pročitajte članak: Kako đumbir može pomoći ženama u menopauzi

Ulje metvice

Ulje metvice biljni je dodatak poznat po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Sadrži i L-mentol, spoj koji suzbija grčeve u crijevima.

Jedan pregled 12 studija pokazao je da se ulje paprene metvice dobro podnosi i smanjuje simptome sindroma iritabilnog crijeva u usporedbi s placebom, dok je jedno istraživanje na osobama sa sindromom iritabilnog crijeva pokazalo da je uzimanje ulja metvice 3 puta dnevno smanjilo simptome IBS -a za 40% nakon 4 tjedna.

Vitamin D

Kakve veze ima vitamin D s probavom? Itekakve!

Naime, poznata je činjenica da izlaganje suncu utječe na to da tijelo proizvodi vitamin D. Nažalost, vrlo malo hrane prirodno sadrži ovaj iznimno bitni nutrijent koji utječe na kosti, raspoloženje i kožu. Ako vašem tijelu manjka vitamina D, uzimanje suplementa može biti jednostavan način za povećanje unosa ovog nutrijenta – a može i spriječiti nadutost.

Jedno istraživanje koje je obuhvatilo 90 ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva pokazalo je da je uzimanje 50.000 IU vitamina D dnevno tijekom 6 mjeseci dovelo do značajnog smanjenja boli u trbuhu, kao i nadutosti, plinova i drugih gastrointestinalnih simptoma povezanih s ovim zdravstvenim stanjem.

Druga studija, ovaj put na ženama s intenzivnim PMS-om (predmenstrualnim sindromom) je pokazala da je uzimanje vitamina D tijekom četiri mjeseca znatno ublažilo simptome PMS-a pogotovo one povezane s probavom, uključujući i nadutost.

Pročitajte članak: Koja je veza između vitamina D i koronavirusa

Foto: Getty Images