Menu
ZDRAVLJE

Zdravo ne mora biti skupo | Najpovoljnije i najzdravije voće i povrće

Zdrava hrana može biti skupa, pogotovo ako je egzotičnog porijekla. Međutim, mnogo zdravih domaćih namirnica, pogotovo voće i povrće, uopće neće iziskivati puno novca iz vašeg novčanika. 

Danas pišemo o najpovoljnijem i najzdravijem voću i povrću.

Jabuke

Jedna jabuka na dan, drži doktora van, glasi poznata poslovica koja ima itekako stabilno uporište u znanosti. Jabuke su jedno od najzdravijih voća na svijetu. Bogate su vitaminom C (skoro 15% preporučene doze), vlaknima koja poboljšavaju probavu i štite probavni trakt od bolesti. Sadrže antioksidanse flavonoide koji štite tijelo od upala koje mogu izazvati različite bolesti. 

No, najbolje od svega je što je ovo zdravo voće veoma povoljno – ovisno o sorti jabuke, cijena seže od 5 do 10 kn po kilogramu. 

Bijeli i crveni kupus

Kupusnjače su veoma česte na našem području i mogu se pripremati na različite načine. Pa se tako bijeli kupus može kiseliti, a može se i konzumirati i bez kiseljenja laganim pirjanjem na vatri. Ovo povrće predstavlja jedan od najboljih izvora vitamina C (100 grama sirovog kupusa sadrži više od 40% dnevne potrebe za vitaminom C) koji je bitan za zdravu kožu i dobar imunitet. 

Još je zdraviji crveni kupus. U 100 grama sadrži više od 60 posto dnevne preporučene doze vitamina C, a bogat je vitaminom B6, vitaminom A, vitaminom K, proteinima, vlaknima, a siromašan je kalorijama. Uz to, uopće nije skup. Glavica crvenog kupusa uglavnom stoji od 4 do 7 kuna po kilogramu. 

 

Mrkva

Mrkvu možete naći na tržnicama i u supermarketima po cijeni od samo 2 do 3 kune po kilogramu. Sitnica kad uzmete u obzir da je ovo korjenasto povrće prepoznatljive narančaste boje bogato raznim nutrijentima. Najpoznatiji je beta-karoten, antioksidans koji se ulaskom u tijelo pretvara u vitamin A, veoma bitan za zdravu kožu i vid. 

Uz to, u mrkvi se nalaze i vitamini B skupine, kalij, fosfor, magnan i folna kiselina

Mrkvu možete koristiti u salati, juhama, umacima, a možete je i jesti sirovu. 

Banane

Banane su mnogima najdraži zdravi međuobrok. Za razliku od drugog voća, zasitne su i jednostavne za brzu konzumaciju. No, ovo tropsko voće je odlično i zbog svojih blagodati za ljudsko zdravlje. I banane su bogate vitaminom C, magnezijem (čak 39 grama na 125 grama banane), kalijem, dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom A

Možete ih pronaći po cijenama od 7 do 10 kuna po kilogramu.  

Naranče

Prva asocijacija na vitamin C su većini ljudi upravo naranče. Ovo citrusno voće nije samo bogato vitaminom C, već i drugim nutrijentima. Bogate su vitaminom B9,  kao i vitaminom A koji štiti kožu i oči, flavonoidima koji se bore protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala – što čini naranču odličnim saveznikom u prevenciji srčanih bolesti, neurodegenerativnih bolesti i drugih. 

Ukratko, ne morate žaliti nijednu kunu koju potrošite na ovo voće. 

Grah

Različite vrste graha se mogu naći u gotovo svakom supermarketu ili na tržnicama po povoljnim cijenama, refužo ili u konzervi. Najpopularniji je trešnjevac, ali ima i drugih sorti.

Grah može biti izvrsna zamjena za meso – kao meso bogat je proteinima, ali ne sadrži masti. Bogat je izvor minerala kalija, željeza, fosfora, magnezija i cinka – svi su izrazito bitni za zdravlje. Uz to, grah je dobar i za probavu zbog visoke količine vlakana (čak 20% dnevnih potreba). Stručnjaci preporučuju konzumiranje 3 šalice graha tjedno.  

Foto: Unsplash