Menu
NOVOSTI

Vitamin U – malo poznati vitamin koji čuva želudac, jetru i kožu

Jeste li ikad čuli za vitamin U? Ako niste, nema veze. Puno se više govori o drugim vitaminima poput A,B,C,D,E,K. Oni su
osnova našeg zdravlja, ali vitamin U također ima mnogo zdravstvenih dobrobiti, čuva želudac, jetru i kožu.

U nastavku saznajte što je vitamin U, koje su njegove karakteristike i u kojim ga namirnicama možete pronaći.

Prvo, treba naglasiti da vitamin U nije vitamin na isti način kao oni nama već poznati. Zapravo se radi o S-metilmetioninu (metilmetioninsulfonij), kemijskoj tvari koja je prvi put identificirana sredinom prošlog stoljeća, a koja se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Dakle, vitamin U se ne nalazi u ljudskom organizmu, već ga je potrebno unositi putem prehrane ili suplemenata. Topiv je u vodi.

Slovo U je dodano zbog činjenice da se ovaj vitamin najviše koristi u liječenju čira na želucu (latinski naziv za čir je ulcus).
Vjeruje se da je vitamin U aktivirani metionin, vrsta esencijalne aminokiseline koja je povezana s provođenjem sinteza u ljudskom tijelu. Cijenjen je zbog svoje učinkovitosti pri liječenju problema želučane i crijevne sluznice.

Vitamin U se nalazi u:
● kelju
● kupusu
● brokuli
● šparogama
● mrkvi
cikli

Međutim, pri pripremi jela s ovim povrćem treba pripaziti da se ne obrađuje predugo jer se vitamin U lako izgubi pri termičkoj obradi. Zato ako želite što više iskoristiti dobrobiti vitamina U, jedite sirovo povrće ili ga kratko skuhajte.

Postoji više istraživanja koja ukazuju da vitamin U može biti koristan u liječenju različitih boljki. Primjerice,neka istraživanja su pokazala da konzumacija 1 litre (945 ml) soka od kupusa svakodnevno pomaže smanjenju čireva, i to 4 do 5 puta brže od standardne terapije.

Isto tako, vitamin U može pomoći u liječenju problema s jetrom i bubrezima kao i smanjiti razinu takozvanog lošeg kolesterola.

Navodno je dobar i za kožu – istraživanja provedena na životinjama su pokazala da izravna primjena vitamina U na rane može ubrzati zacijeljivanje, te da isto tako štiti od opeklina i štetnog utjecaja UV zraka.

Sve u svemu, radi se o jednom izrazito potentnom vitaminu. Još jedan dokaz da se isplati jesti zdravo!

Foto: Unsplash