Menu
ZDRAVLJE

Može li se smršavjeti u licu? Može, evo kako!

Lice je dio tijela na kojem se itekako može vidjeti imamo li ili nemamo višak kilograma. Iako je teško izgubiti salo samo na jednom dijelu tijela, konkretnim vježbama za lice kao i poboljšanim prehrambenim i životnim navikama možete puno toga učiniti. 

Hidratizirajte se

Pijte puno vode. Zašto? Jer voda poboljšava metabolizam, pomaže tijelu da se prije riješi toksina). Ako ne pijete vodu, tijelo zadržava kilograme i vodu u organizmu što se onda očituje na licu koje pogotovo jutri bude podbuhlo.

Radite vježbe za lice

Iako još ne postoji dovoljno istraživanja koja bi potvrdila da je izvođenje određenih vježbi za lice dobro za gubljenje masnoće, neke kratkoročne studije su pokazale da su vježbe za lice dobre za smanjenje bora, održavanje zategnutosti lica i za vježbu facijalnih mišića.

Evo nekoliko primjera vježbi za lice:

  1. Napunite usnu šupljinu zrakom, zatim ispušite zrak napućenih usnica. Ovo izvodite 10 puta.
  2. Stavite dva prsta obje ruke na jagodice. Lagano podižite kožu dok ne osjetite zategnuće. Ustima napravite oblik slova O. ostanite u ovom položaju 5 sekundi, zatim ponovite vježbu još 10 puta.
  3. Zatvorite usta i napušite obraze. Premještajte zrak iz jednog u drugi obraz. Ovu vježbu izvodite 30 sekundi.

 

Ne zaboravite vježbe za druge dijelove tijela

Uglavnom ako imate višak masnoća na licu, imate i na drugim dijelovima tijela. Zato je bitno prilikom vježbanja cijelo tijelo staviti u pogon. Za mršavljenje su odlične aerobne vježbe i aktivnosti poput plivanja, bicikliranja, skakanja preko užeta ili trčanja. Međutim, bitno je održati mišićnu masu (pogotovo ako prolazite kroz menopauzu), a to je najbolje raditi vježbama snage poput sklekova, podizanja utega itd.

 

Izbjegavajte rafinirane proizvode

Ovi su proizvodi puni konzervansa, šećera i soli za koje je poznato da potiču zadržavanje vode u organizmu, zbog čega se činite deblji.

Osim toga, ovakva hrana brzo podiže šećer u krvi, a to brže izaziva osjećaj gladi. Zamijenite ove namirnice zdravim alternativama, primjerice orašastim plodovima ili svježim voćem. Ove namirnice su bogate vlaknima koja će vas duže držati sitima.

Izbjegavajte zaslađena pića i alkohol

Nije bitno samo paziti što jedete već i na ono što pijete. Volite zaliti obrok Coca-colom ili sokom, a navečer se opuštate uz vino? Ove naoko bezazlene navike također doprinose debljanju, pa i u području lica. Iako se ne čini tako, zaslađena pića i alkohol imaju puno kalorija stoga mogu biti krivci za višak kilograma.

Dobro se naspavajte

Da, spavanje itekako ima veze s kilogramima. Naime, ako ne damo vremena organizmu da se odmori, raste razina kortizola. Kad smo pod stresom, tijelo traži i više hrane što može dovesti do viška kilograma. Uz to, i metabolizam postaje usporeniji.

Mislimo da su ovo dovoljni razlozi da večeras odete ranije na spavanje, zar ne?

 

Foto: Unsplash/Pexels