Menu
ZDRAVLJE

Predstavljamo Nacionalnu kampanju osnaživanja žena “Sofija”

Nacionalnu kampanju osnaživanja žena „Sofija“ su pokrenule Sanja Siročić (voditeljica projekta) i Ljerka Oppenheim (koordinatorica projekta) jer su se, prema vlastitim riječima: “željele aktivnije uključiti i pokrenuti razgovor o onome što se često naziva „ženskim temama“. Zašto navodnici? Jer smatramo da je položaj žena u 21. stoljeću ljudska i društvena tema, ne samo ženska. Želimo izaći iz kuće, ureda, škola, fakulteta ili bilo kojeg drugog mjesta na kojem su žene zlostavljanje i zanemarene, a to želimo postići s inovativnim pristupom i cjelokupnim programom osnaživanja žena.”

Sanja Siročić i Ljerka Oppenheim

Kampanja će se provoditi tijekom 20 mjeseci: od ožujka 2020. do studenog 2021. godine, a aktivnosti Nacionalne kampanje osnaživanja žena „Sofija“ pokrivaju cijelu Hrvatsku i besplatne radionice će se održati u svim županijama (21 lokacija) za dvije ciljane skupine: nezaposlene žene, žrtve nasilja, i stručnjaci koji rade s navedenim skupinama.

Možete se već danas prijaviti na besplatne radionice u svim gradovima jednostavnim klikom na link!

Očekuje se povećanje aktivacije nezaposlenih i/ili zlostavljanih žena, te općenito podizanje svijesti građana o problematici zlostavljanja, diskriminacije i nezaposlenosti žena.

O projektu

„Netko je na kraju, morao početi. Ono što smo mi rekli, tako misli mnogo drugih. Samo se ne usude to izreći“. Ovo su riječi mlade Sophie Magdalene Scholl koja je 22. veljače 1943. ubijena zbog pružanja pasivnog otpora i suprotstavljanja nacističkom režimu. Danas živimo u 21. stoljeću, možemo li reći da su se stvari značajno promijenile? Po ovoj hrabroj ženi kampanja i udruga nose ime.

“Odlučile smo početi zato što vjerujemo kako je vrijeme za otvaranje dijaloga i uklanjanja stigme i taboo tema kada pričamo o tome koji su izazovi s kojima se žene još uvijek susreću u 21. stoljeću”, dodale su gđa Siročić i gđa Oppenheim.

Ovu kampanju prate udruga Plavi telefon i ustanova Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb” koji su ujedno i partneri na ovom projektu osnaživanja žena. Ambasadorica kampanje je Mirela Priselac Remi koja je u videu objasnila zašto je prihvatila ovu ulogu i što joj znače ženska prava i ravnopravnost. 

Ono što nas je također potaknulo su porazne činjenice da prema podacima UN-a (United Nations Statistics Division the World’s Women 2015., Trends and Statistics, Violence against women) svaka treća žena na svijetu tijekom svoga života proživi neki oblik nasilja. Vijeće Europe (2002.) objavilo je podatak da je 20 do 50% žena u Europi tijekom života bilo žrtvama obiteljskog nasilja te time nasilje nad ženama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava u Europi. 

Stvarni podatak nasilja nad ženama još je teže doznati zbog nemogućnosti dokazivanja i slabe osviještenosti građana. Većina incidenata se zbiva unutar obiteljskih domova. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske procjenjuje da se broj žrtava penje i do 15 000 godišnje, dok se većina oblika nasilja ne prijavljuje iz brojnih razloga. 

Porazna je i činjenica da veliki broj građana smatra kako je nasilje nad ženom „svakodnevna“ situacija čije prijavljivanje i razotkrivanje postaje javna sramota za obitelj. Zlostavljanje žena kao posljedicu ima nisku razinu samopoštovanja, socijalno isključivanje te iznimno veliki utjecaj za fizičko i psihičko zdravlje žrtve nasilja. Jedan od ključnih problema nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj je taj da veliki broj žena nije u stanju napustiti zlostavljača jer su financijski ovisne o njemu, te prijavljivanje nasilja često rezultira još gorom situacijom što smo se mogle i nedavno uvjeriti nažalost.

Prošle godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, deset su ubili bliski im muškarci, a u većini analiziranih slučajeva obiteljskog nasilja okidač za ubojstvo, teško ubojstvo ili prijetnje ubojstvom bila je odluka supruge da napusti supruga, odnosno da mu se usprotivi. A  isto tsko bitno je upozoriti na činjenicu  da se procjenjuje se da na jedan prijavljeni slučaj obiteljskog nasilja dolazi 10 neprijavljenih, a kad govorimo o silovanjima na jedan prijavljen slučaj silovanja dolazi između 15-20 neprijavljenih. Tako da imamo još puno posla.

O radionicama 

To su cjelodnevne besplatne radionice na kojima želimo pomoći ženama da osvijeste svoje potencijale. Omogućiti im da vide neke prilike i mogućnosti koje možda sada ne vide te su fokusirane na podizanje samopouzdanja kroz vježbe dijeljenja iskustava, otkrivanja njihovih snaga i talenata, aktivnosti kroz Art terapiju, vježbe asertivnosti, učenje o tome što je uopće komunikacija, vježbe izražavanja emocija i mišljenja na pozitivan način, i sve ostalo što pridonosi donošenju odluka koje su dobre za njih.. Sve o radionicama i što ćemo raditi možete pogledati u videu naše ambasadorice Remi.

Remi Priselac, ambasadorica kampanje

Radionice uključuju također i  promišljanje o poslovnim prilikama, inovativnu i usmjerenu edukaciju o tržištu rada: kako prepoznati vlastite kompetencije, kako saznati čime se žele i mogu baviti, kako pronaći posao koji žele i konačno, kako stvoriti snažan životopis i predstaviti se na intervjuu za posao. To su sve bitni koraci za dolazak do radnog mjesta,. Bitno je napomenuti i da ćemo imati program samoobrane  Krav Maga gdje razvijaju svijest o vlastitim mogućnostima i granicama. Cilj radionice je naučiti samoobranu, upoznati snagu koju žena nosi u sebi te pokazati da je svaka žena spremna odgovoriti na neugodne situacije, potencijalne napade i svakodnevne izazove. To znači djelovati preventivno i zaustaviti napad na vrijeme, uče najefikasnije udarce, tehnike samoobrane od čestih napada te kako iskoristiti maksimum svoje fizičke snage.

Naša poruka:

Prije svega, želimo da svaka žena zna da nije sama. Pozivamo sve žene i djevojke koje se žele osjećati snažnije i koje su spremne početi raditi na sebi i na svom samopouzdanju, da nam se pridruže na našim radionicama, na kojima ćemo proći sve one tehnike koje smo ranije nabrojali, družit ćemo se, raditi na osobnom ali i zajedničkom osnaživanju.

Mi kao žene moramo voditi primjerom.  Moramo ljudima pokazati kako nas trebaju poštovati i tretirati. Moramo pokazati kćerima kako treba postupati prema drugim ženama. Moramo pokazati sinovima kako se ponašati prema ženama i kako se prema njima treba odnositi. Mi kao žene moramo se međusobno podupirati.  Moramo si pomagati, raditi zajedno, podržavati se i osnaživanjem učiniti da nam je mnogo lakše i bolje za nas same. Jer sve smo mi #jačenegoštomislimo.

Pratite Nacionalnu kampanju osnaživanja žena na  našoj stranici i putem društvenih mreža (Facebook i Instagram) uz #jacanegostomislis!  

Saznajte više na službenoj stranici kampanje.

Foto: Nacionalna kampanja za osnaživanje žena “Sofija”