Menu
ZDRAVLJE

Zašto je salo na trbuhu nezdravo i kako ga se riješiti

Jedna od prvih asocijacija na riječ debljinu su masne naslage na trbuhu, a ravan trbuh je nedosanjani san mnogih žena i muškaraca. Zapravo, malo sala na tom dijelu tijela uopće nije problematično, dapače, sasvim je u redu i zdravo. Mekano salo koje vidite na svom trbuhu je poznato pod nazivom potkožno salo. No, višak sala na trbuhu i drugim mjestima je povezano s bolestima poput dijabetesa i nekim vrstama tumora.

Postoji još i opasnija vrsta masnoća, a to je visceralna masnoća. Za razliku od potkožne, ova se vrsta sala pojavljuje iza trbušnih mišića, u blizini organa. visceralno salo uz to sadrži više stanica, krvnih žila i živaca od potkožne masti. Upravo zbog toga što je ne vidimo, može biti veoma opasna.

U većini slučajeva, visceralno salo razviju osobe s prekomjernom tjelesnom težinom (BMI viši od 24 za žene) i osobe s većim opsegom struka (žene – više od 80 cm, muškarci – više od 94 cm).

Hoćemo li imati visceralnu masnoću ovisi i o našoj dobi. Prije menopauze, žene imaju više potkožnog masnog tkiva na trbuhu, dok se s dolaskom menopauze povećava šansa za stvaranje visceralnog sala.

Višak visceralne masnoće može dovesti do:

 • srčanih oboljenja
 • bolovi u zglobovima
 • bolova u leđima
 • dijabetesa

Osim loše prehrane, najčešći uzroci masnoća na trbuhu mogu biti:

 • izloženost prekomjernom stresu
 • genetska predispozicija (neki tipovi tijela imaju veću šansu za nakupljanje sala na trbuhu)
 • konzumiranje alkohola (npr. pivo – pivski trbuh)

Iako mršavljenje samo u određenom dijelu tijela nije baš izvedivo, moguće je određenim tehnikama smanjiti obujam struka, odnosno količinu masnih naslaga na trbuhu.

Pročitajte članak: Pravilnim disanjem do boljeg sna i manjeg osjećaja gladi
U nastavku slijedi nekoliko općenitih savjeta:

 • Izbacite sokove, gazirana pića i druga pića s puno šećera –  Pijenje (pre)slatkih pića poput Coca-Cole  povezano je s povećanim nakupljanjem visceralne masti i većim opsegom struka. Napravite vlastiti sok od domaćeg voća i povrća te pijte barem 1,5 litru vode dnevno.
 • Budite (veoma) aktivni – povećanje tjelesne aktivnosti može značajno smanjiti salo na trbuhu, pogotovo kombinacija aerobnih vježbi i vježbi snage – trošite masne naslage, a čuvate mišiće. Važno je da se izmjenjuju vježbe nižeg, srednjeg i visokog intenziteta.
 • Povećajte unos vlakana. Ljudi koji se pridržavaju dijete bogate vlaknima imaju manje masnoća na trbuhu od onih koji to ne čine. Osim toga, prijelaz na prehranu bogatu vlaknima može vam pomoći da izgubite višak masnoće na trbuhu. Naime, hrana bogata vlaknima nas duže drži sitima i ubrzava metabolizam.
 • Povećajte unos proteina – kao i vlakna, proteini su bitni za održavanje sitosti, pravilnu probavu, ali i očuvanje mišićne mase od propadanja.
 • Naspavajte se! Za kraj savjet koji je lako olako shvatiti. Naime, ako loše spavamo, raste razina hormona grelina koji regulira glad i zato više posežemo za hranom (pogotovo onom nezdravom), a time i raste rizik od visceralnog sala na trbuhu. S druge strane, pada razina leptina, hormona koji regulira težinu.

Foto: Pxfuel