Menu
ZDRAVLJE

Popularni, ali neistiniti mitovi o hrani

Jedan dan čitamo da je neka hrana dobra za zdravlje, a drugi dan saznamo da je zapravo štetna. Ovakve kontradiktorne informacije izazivaju zbunjenost i skepsu, pa mnogi počnu i izbjegavati određenu hranu. Zato smo za danas pripremili neke popularne mitove o hrani koji ipak nisu potkrijepljeni znanstvenim dokazima. 

Pročitajte članak: 7 popularnih, ali neistinitih mitova o ženskom zdravlju

 

Vitamin C sprečava prehladu

U jesensko i zimsko doba imunitet nam slabi, a u zraku kolaju različiti virusi. Često se kao preventiva preporučuje veća konzumacija hrane koja sadrži vitamin C. Međutim, to ipak nije tako. Naime, jedno istraživanje u časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition je pokazalo da je vitamin C dobar više za ublažavanje stresa koji nastaje uslijed vježbanja, nego za sprečavanje prehlade.

Međutim, to ne znači da vitamin C uopće nije efektan u sprečavanju prehlade, već naprosto da nije onoliko efektan koliko smo mislili.

 

Pročitajte članak: Koje vitamine i minerale uzimati nakon pedesete godine?

Jaja su štetna

Iako se za jaja dugo tvrdilo da su zapravo štetna za zdravlje zbog navodno visokog sadržaja kolesterola, znanstvene studije su dokazale suprotno. Primjerice, studija iz 2018. godine u časopisu Nutrients je pokazala da jaja zapravo ne doprinose visokom kolesterolu. 

 

Naprotiv, jaja su bogat izvor različitih nutrijenata – od proteina, željeza, vitamina D, cinka, pa do antioksidansa luteina i zeaksantina.
Zato, bez imalo brige uključite jaja u plan prehrane. Dovoljno je konzumirati do 2 jaja dnevno, a dobro ih je i konzumirati ujutro za dobru dozu energije i nutrijenata. 

 

Trebate sasvim izbjegavati ugljikohidrate

Nisu svi ugljikohidrati jednaki. Jednostavni ugljikohidrati – ugljikohidrati iz bijelog kruha, riže, grickalica, kolača i drugih slatkiša pružaju trenutnu sitost i povećanje energije. Ali s obzirom na to da se radi o namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, vrlo brzo nas opet hvata glad i ponovno posežemo za hranom. Ovakve ugljikohidrate svakako treba svesti na minimum. 

 

Međutim, složene ugljikohidrate iz voća, povrća, mahunarki ili pak cjelovitih žitarica je preporučljivo uvesti u plan prehrane. Ove su namirnice bogate vitaminima, mineralima, ali i vlaknima koja poboljšavaju probavu i povećavaju osjećaj sitosti.
No, vrijedi isto pravilo kao i za jednostavne ugljikohidrate – ne pretjerivati

 

A evo što znanost kaže. Istraživanje iz 2016. godine u British Medical Journal, pokazalo je da žene i muškarci koji jedu cjelovite žitarice imaju 20 do 30 posto manje šanse za oboljenje od srčanih bolesti. Sveukupno povećani unos cjelovitih žitarica povezan je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti i prerane smrtnosti, zaključili su istraživači.

Kuhanje i prženje na maslinovom ulju nije zdravo

Još jedan mit o hrani se odnosi na maslinovo ulje. Naime, neki tvrde je kuhanje na maslinovom ulju štetno za ljudsko zdravlje jer se navodno pri zagrijavanju stvaraju štetni spojevi

Međutim, iako se gube neka svojstva maslinovog ulja, maslinovo ulje ipak zadržava većinu svojih nutritivnih sastojaka. Osim toga, ono sadrži samo 10 do 11% polinezasićenih masnoća, znatno niže u odnosu na druge vrste ulja. 

Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal, provedeno u Španjolskoj je, imalo za temu povezanost konzumacije pržene hrane i rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Nakon deset godina istraživanja na više od četrdeset tisuća ljudi, zaključak je glasio da ne postoji poveznica između većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti i konzumacije hrane pržene na maslinovom ulju.

Mliječni proizvodi uzrokuju osteoporozu

Još jedan poprilično nelogičan mit se tiče lošeg utjecaja  mliječnih proizvoda na ljudske kosti.
Prema medicinskom portalu Healthline, zagovaratelji takozvane alkalne dijete tvrde da proteini sadržani u mlijeku čine krv kiselom i tijelo uzima kalcij iz kostiju da bi umanjilo štetu.

Nijedno zdravstveno istraživanje nije potvrdilo ovu tvrdnju. Naprotiv, mliječni proizvodi imaju puno blagodati za zdravlje – poboljšavaju gustoću koštanog tkiva, sadrže kalij koji pomaže pri regulaciji krvnog tlaka, folnu kiselinu koja je bitna za zdravlje mozga, te sadrže i vitamine B skupine

Foto: Unsplash