Menu
ZDRAVLJE

7 popularnih ali neistinitih mitova o ženskom zdravlju

Činjenica je da se o ženskom zdravlju ne raspravlja puno u javnosti što za posljedicu ima različite, a ponekad i štetne mitove o ženama i njihovom zdravlju. Već smo pisali o najčešćim mitovima o menopauzi, a ovaj put ćemo se pozabaviti sa 7 popularnih ali neistinitih (ili još nedokazanih) mitova o ženskom zdravlju.

1. mit: pucketanje člancima može izazvati artritis

Istina: pucketanje člancima su često naši stari dovodili u vezu s artritisom, ali za to nema nikakvih znanstvenih dokaza. Naprotiv, to pucketanje koje se čuje nije zbog trljanja kostiju ili zglobova već je to zvuk pucketanja mjehurića plina koji se stvaraju između kostiju članaka. Ipak, ako osjećate bol dok to radite, otiđite na pregled kod liječnika.

2. mit: treba piti 8 čaša vode dnevno

Istina: ovo je i nas iznenadilo! Izgleda da nema potrebe brojati koliko smo čaša vode popili u danu. Naime, vodu, odnosno tekućinu dobivamo i od hrane – pogotovo od voća i povrća. Tako da, ako redovno jedete ove zdrave namirnice, ne trebate pretjerivati s unosom vode.

Ipak, ako vas boli glava ili su vam usta suha, to su znakovi da vašem organizmu treba tekućine. Osim toga, ako živite u područjima gdje je jako toplo, ako imate problema s probavom (voda potiče metabolizam) znojite se ili ste primjetili da vam je mokraća tamnožute boje, pijte više vode.

3. mit: žena nakon 50-e godine ne može ostati trudna

Istina: mnogo žena misli da, ako neko vrijeme nakon 50e nemaju mjesečnicu, da ne mogu više zatrudnjeti. Osim toga, nakon četrdesete mjesečnice postaju neredovite pa ih je teško pratiti. No, tek godinu dana nakon posljednje mjesečnice se računa da je žena ušla u menopauzu, odnosno da više ne može zatrudnjeti. S druge strane, ako primjetite da i nakon više od godinu dana od posljednje mjesečnice imate krvarenje, uputite se liječniku.

4. mit: osteoporoza je neizbježan dio starenja

Istina: iako nam kosti postaju slabije što smo starije (pogotovo ako se ne hranimo zdravo i ne vježbamo), to ne znači da je osteoporoza, odnosno bolest koštanog tkiva, neizbježna. Osteoporoza se može spriječiti pravovremenim djelovanjem: potrebno je jesti uravnoteženo (naglasak je na hrani bogatom kalcijem, magnezijem i vitaminom D), kretati se redovito (preporučuje se minimalno pola sata šetnje dnevno), izlagati suncu te raditi vježbe snage kojima ćemo ojačati kosti i mišiće.

5. mit: gljivične infekcije se mogu liječiti – jogurtom

Istina: običan jogurt ne može pomoći u borbi protiv gljivične infekcije (ali je odličan za zdravlje jer sadrži proteine!), ali zato mogu pomoći probiotički jogurti. Probiotici su mikroorganizmi, “dobre” bakterije koje su bitne za uravnoteženost vaginalne mikroflore. Ipak, ako imate gljivičnu vaginalnu infekciju, prvo otiđite u ginekologa koji će pripisati odgovarajuću terapiju.

6. mit: dezodorans uzrokuje rak dojke

Istina: oko ovog pitanja se već dugi niz godina lome koplja. S obzirom na to da neki dezodoransi sadrže aluminij koji sprečava pojavljivanje znoja na koži misli se da je upravo aluminij povezan s povećanim rizikom od raka dojke. Međutim, nekoliko provedenih istraživanja nije uspjelo dokazati tu vezu. Ako ipak ne želite riskirati, kupujte dezodoranse na prirodnoj bazi, a ako ste vični uradi-sam projektima, napravite vlastiti od sode birkabone, kukuruznog škroba i maslinovog ulja.

7. mit: manja je vjerojatnost da će žene oboljeti od srčanih bolesti ili doživjeti srčani udar

Istina: ovo je jedan od štetnijih mitova o ženskom zdravlju. Dugo se mislilo da je veća vjerojatnost da će muškarci u nekom trenutku oboljeti od srčanih bolesti ili doživjeti srčani udar. Međutim, istraživanja su pokazala da su srčane bolesti glavni uzrok smrti i kod žena. Rizik od obolijevanja raste nakon ulaska u menopauzu. Tome je vjerojatno doprinijela i činjenica da su ponekad simptomi srčanog udara različiti u žena (npr. anksioznost, neobjašnjiv umor, bolovi u čeljusti, glavobolje).

Jeste li znale za ove mitove? Postoje li još neki mitovi o ženskom zdravlju koje nismo naveli? Pišite nam u komentarima!

Foto: Unsplash