Menu
MENOPAUZA

Zašto bi žene u menopauzi trebale jesti orašaste plodove

orasasti-plodovi-menopauza

Orašasti plodovi su neke od najzdravijih namirnica na svijetu. Bogat su izvor vitamina, minerala i bjelančevina pa možemo reći da sadrže najvažnije nutrijente. To je vjerojatno jedan od razloga zašto su u posljednje vrijeme toliko popularni. Osim toga, zahvalni su za kombiniranje s različitim jelima i u različitim oblicima. Mogu se jesti sirovi, pečeni ili prženi, a odlični su sastojak za zdrave smoothije. 

Neki od najčešćih orašastih plodova koji su dostupni kod nas su:

  • orasi
  • bademi
  • lješnjaci
  • kikiriki
  • indijski orašćići
  • brazilski oraščići
  • pistaccio

Da biste iskoristili sve dobrobiti orašastih plodova, stručnjaci preporučuju šaku orašastih plodova dnevno.

U nastavku saznajte koje sve dobrobiti orašasti plodovi imaju za žene u menopauzi.

1. Snižavaju kolesterol

Povišeni kolesterol je jedan od glavnih “krivaca” za različite bolesti. Često ga povisuje prehrana bogata masnoćom. Međutim, orašasti plodovi mogu sniziti loš kolesterol. Primjerice, orasi imaju visoki sadržaj mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina. S druge strane, bademi i lješnjaci podižu “dobar” HDL kolesterol uz smanjenje “lošeg” LDL kolesterola. Jedno je istraživanje pokazalo da mljeveni, narezani ili cjeloviti lješnjaci imaju slične blagotvorne učinke na razinu kolesterola.

2. Poboljšavaju rad mozga

Jedenje orašastih plodova može biti dobro za mozak, što možemo zahvaliti visokom udjelu omega-3 masnih kiselina i antioksidansa. Jedno istraživanje  iz 2014. je otkrilo da je veći ukupni unos orašastih plodova povezan s boljom funkcijom mozga u starijoj dobi.Orašasti plodovi su također bogat izvor antioksidansa vitamina E koji štiti stanice od oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima.

Vitamin E najviše sadrže bademi i lješnjaci.

3. Pomažu u gubitku kilograma

Orašasti plodovi sadrže mnogo vlakana, a vlakna povećavaju i produžuju osjećaj sitosti pa osoba neće brzo ogladnjeti. Osim toga, vlakna u orašastim plodovima se prema jednom istraživanju bolje vežu za masti u crijevima, zbog čega se izlučuje više kalorija. Nadalje, orašasti plodovi sadrže mnogo nezasićenih masti koje, prema nekim istraživanjima, povećavaju oksidaciju masti i termogenezu, pomažući brže pretvaranje kalorija u energiju.

 

badem
Badem, Bio&Bio (150 g, 27 kn)

Indijski oraščići, Bio&Bio (150 g, 32 kn)

 

Volite li orašaste plodove i pomažu li vam u ublažavanju tegoba u menopauzi? Pišite nam u komentarima!

Foto: Pexels