Menu
MENOPAUZA

Istraživanje | Koja je poveznica između menopauze i srčanih bolesti

Razine lošeg kolesterola rastu tijekom menopauze, a 10% tog povećanja je posljedica promjena u spolnim hormonima. To je nalaz istraživanja objavljenog danas u European Journal of Preventive Cardiology.

Žene obično prolaze kroz menopauzu u dobi od 48 do 52 godine, što dovodi do pada estrogena i povećanja folikulostimulirajućeg hormona (FSH). Smatra se da menopauza predisponira žene na srčane bolesti jer se obično razvija 10 godina kasnije nego kod muškaraca, a rizik raste nakon menopauze.

Prethodne studije su pokazale da je menopauza povezana s razinama metabolita koje potiču srčane bolesti, ali ova studija je prva koja povezuje ovaj pomak s promjenama ženskih spolnih hormona. Pomaci metabolita djelomično su poboljšani hormonskom nadomjesnom terapijom (HRT).

“Menopauza je neizbježna, ali moguće je da se negativni pomak metabolita može smanjiti zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću”, rekao je autor studije dr. Eija K. Laakkonen sa Sveučilišta Jyväskylä, Finska.

“Žene bi posebno trebale obratiti pozornost na kvalitetu masti u svojoj prehrani i dovoljno tjelovježbe kako bi održale kardiorespiratornu kondiciju. HNT je opcija o kojoj bi žene trebale razgovarati s pružateljima zdravstvenih usluga u ovom trenutku svog života.”

Analiza je uključila 218 žena u perimenopauzi koje nisu koristile HNT na početku. Razine 180 metabolita (lipida, lipoproteina i aminokiselina) i dva hormona (estradiola i FSH) dobivene su iz uzoraka krvi na početku i svaka tri do šest mjeseci do rane postmenopauze. Stanje menopauze procijenjeno je korištenjem menstrualnih dnevnika i razine FSH u krvi.

PROČITAJTE ČLANAK: Kako FSH hormon utječe na menopauzu?

Rana postmenopauza definirana je kao izostanak menstruacije dulje od šest mjeseci i povišene razine FSH u najmanje dva uzastopna navrata. Ukupno 35 žena (15%) započelo je HNL tijekom studije.

Dr. Laakkonen je rekao: “Ova studija povezuje hormonalne promjene tijekom menopauze s metaboličkim promjenama koje potiču bolesti srca. Prethodne studije nisu potvrdile status menopauze mjerenjima hormona, što znači da nisu mogle razlikovati učinke menopauze od starenja. Naše rezultate treba tumačiti s oprezom, budući da su veze sa spolnim hormonima i HNT-om pronađene u preliminarnim analizama i treba ih potvrditi.