Menu
MENOPAUZA

Imate česte menstrualne grčeve, ali ne želite uzimati tablete za bolove? Ovo će vam pomoći

Grčevi i bolovi u trbuhu tijekom menstruacije su gotovo pa neizbježan dio “onih dana u mjesecu”.
Iako se u perimenopauzi zbog fluktuacije spolnih hormona menstruacije prorijeđuju, to ne znači da nisu bolne.
Upravo se u četrdesetim godinama događaju najčešće sekundarne dismenoreje – periodi intenzivnog bola u području trbuha za vrijeme menstruacije.

Ovakva bol je često popraćena ovim simptomima:

  • mučnine,
  • povraćanje,
  • bolovi u donjem dijelu leđa,
  • vrtoglavica
  • obilno krvarenje

Postoji još i primarna dismenoreja koja je vezana za osobe mlađe od 20 godina. Osim toga, razlika između ove dvije boli leži u uzroku. Za primarnu dismenoreju ne postoji neki konkretan uzrok (bolest, poremećaj) dok je sekundarna dismenoreja vezana uz različita stanja poput mioma, endometrioze, fibroida ili upale zdjelice.

Zato, ukoliko imate gore navedene simptome, najbolje bi bilo da ne uzimate tablete za bol već se obratite svojoj ginekologinji ili ginekologu.

Ukoliko su vam menstruacije bolne, ali uz bol nema popratnih simptoma, možete ih ublažiti na jedan veoma jednostavan, a prirodan način – pijte čajeve.

No, neki su čajevi bolji od drugih stoga u nastavku saznajte koji su najbolji za ublažavanje menstrualne boli i grčeva.

Zeleni čaj

Više puta smo pričali o dobrobitima zelenog čaja, a jedna od njih je ublažavanje menstrualnih bolova ili grčeva. Ovaj napitak je bogat izvor polifenola, antioksidansa s protuupalnim svojstvima. Zato ovaj napitak, pogotovo kad se pije topao, ublažava bolove i potiče bolju prokrvljenost maternice.

Čaj od vrkute (gospin plašt)

Vrkuta ili gospin plašt je veoma česta biljka koja uspijeva gotovo svugdje. Koristi se stoljećima kao pomoć za ublažavanje ženskih tegoba, ne samo vezanih uz menstruaciju već i ublažava tegobe vezane uz porod, pozitivno djeluje na tkivo maternice, ublažava simptome gljivične infekcije itd.

Kao i neki drugi čajevi, vrkuta je bogata taninima koji imaju snažno antioksidativno djelovanje te pozitivno djeluje na prokrvljenost maternice.

Čaj od vrkute možete napraviti sami, a možete i kupiti u trgovinama zdravom hranom.

Čaj od kamilice

Za laganim čajem od kamilicem često posežemo kada želimo zaspati ili kad se želimo opustiti. Još jedna prednost ovog napitka je u tome što je dobar za ublažavanje menstrualnih bolova i smanjuje kontrakcije maternice.

To se može zahvaliti jednostavnoj aminokiselini glicinu. Glicin je ujedno i bitan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, štiti srce i mišiće i sudjeluje u stvaranju glutationa.

Osim čajeva, u ublažavanju menstrualnih bolova vam može pomoći:

  • pijenje dovoljno vode (1,5 do 2 litre dnevno)
  • umjerena tjelovježba
  • stavite nešto toplo na trbuh ili se okupajte u toploj kupki