Menu
MENOPAUZA

Mjesečnica se vratila – kako to, kako to?

Prema najčešćoj definiciji, menopauza označava godinu dana (ili više) od zadnje mjesečnice. 

Mnogim ženama prođe godina dana od zadnje mjesečnice, ali im se u nekom trenutku odjednom vrati. Normalno, ovo izaziva zbunjenost i pitanje: jesam li u menopauzi ili ipak nisam?

Što je uzrok ovim nedosljednostima i jesu li opasne, saznajte u nastavku teksta.

Sve počinje od menstruacije

Prvi i najprimjetljiviji simptom ulaska u perimenopauzu jest izostanak mjesečnica. 

Za razliku od redovitih mjesečnih ciklusa kada se mjesečnica događala uvijek u isto vrijeme ili s minimalnim odstupanjima, razmak između mjesečnica u perimenopauzi postaje veći, a ponekad čak i manji. 

Uz to, moguće je imati manje ili obilnije krvarenje. Sve su ovo uobičajeni znakovi da se u tijelu događa nešto sa ženskim spolnim hormonima. 

Što vremenski razmak između mjesečnica postaje veći, sve su veće šanse da će uskoro nastupiti potpuni prestanak menstruacije.

Krvarenje nakon više od godinu dana 

Nekim ženama nakon što prođe već spomenuti “rok” od godinu dana od zadnje mjesečnice, mjesečnice se više neće vraćati. Međutim, nekim ženama i nakon više od godinu dana (ponekad čak i dvije!) se pojavi krvarenje.

Što uzrokuje krvarenje u ovom periodu?

Uzroci mogu biti različiti – od hormona, prehrane (pogotovo ako počnete jesti zdravo – neka hrana može potaknuti proizvodnju hormona), stanjivanje ili zadebljanje sloja maternice, prolapsa maternice (što može izazvati krvarenje)  pa do fibroida.
Svakako se obratite liječniku ako mislite da je uzrok krvarenju prolaps ili fibroidi.

Krvarenje nakon dvije godine

Ako primjetite krvarenje, a prošlo je više od dvije godine od zadnje menstruacije, obavezno se obratite ginekologu koji će vas uputiti na pretrage. 

Prema web portalu Health direct, 1 od 10 žena doživi neku vrstu krvarenja nakon menopauze. U većini slučajeva to nije razlog za uzbunu. Međutim, ponekad može biti znak neke bolesti, pa je u tom slučaju bitno obratiti se liječniku.