Menu
MENOPAUZA

Zašto su redoviti ginekološki pregledi važni u menopauzi

Mnoge žene pomno paze na svoje ginekološko zdravlje tijekom mlađih godina i počinju ga ignorirati ulaskom u menopauzu. Menopauza je prijelazno razdoblje u životu svake žene te se odnosi na kraj menstruacijskih ciklusa i završetak reproduktivne sposobnosti. Iako ulaskom u menopauzu ženski jajnici izgube reproduktivnu ulogu, potreba za redovitim posjetom ginekologu nije nestala. Budući da su neki karcinomi sve češći kako žena stari, posjeti ginekologu zapravo mogu biti još važniji nego u reproduktivnom razdoblju. 

Ginekološki pregled osim u svrhu prevencije, može biti potreban kako bi se razjasnila specifična tegoba, poput boli u zdjelici, krvarenja iz maternice ili iscjetka iz rodnice te odredilo liječenje u slučaju jakih simptomima menopauze kao što su valunge ili suhoća rodnice. 

Prevencija bolesti u menopauzi 

Za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti, redoviti ginekološki pregled je jako važan u menopauzi. Kako žene stare, rizik od raka jajnika i grlića maternice može se povećati. Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od tog raka svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih 100. Zato je važno pratiti zdravlje reproduktivnih organa. 

Žene s većim rizikom od raka jajnika ili vrata maternice trebaju razgovarati sa svojim ginekologom o pažljivom praćenju svog zdravlja. Neće sve žene ulaskom u menopauzu trebati godišnji Papa test – one starije od 65 godina koje su imale 3 negativna testa ili nisu imale loše rezultate testa u zadnjih 10 godina, općenito neće trebati redovito godišnje testiranje kako bi se otkrile promjena na stanicama vrata maternice. No, godišnji je pregled važan za provjeru drugih zdravstvenih stanja, pogotovo ako je prisutna upala ili infekcija, U tom slučaju je potrebno napraviti mikrobiološke pretrage kako bi se otkrio uzrok infekcije te odredilo primjereno liječenje. 

Ginekološki pregledi u menopauzi

Ne postoje rutinski medicinski testovi koje trebaju obavljati žene u menopauzi. Postoji nekoliko probirnih testova koji se preporučuju na temelju dobi ili osobnog rizika pacijentice, ali menopauza nije čimbenik zbog kojeg je potreban specifičan medicinski test. Ono što je svakako potrebno uvesti je sljedeće:

  • Godišnji pregled dojki  
  • Mamografija svake jedne do dvije godine za žene između 45 i 54 godine
  • Mamografija svake dvije godine za žene preko 55 godina
  • Ultrazvučni pregled te dijagnosticiranje eventualnih promjena veličine, izgleda i položaja maternice i jajnika
  • Papa test 

Preporuke ginekologa o tome koliko često treba raditi Papa test, pročitajte na portalu Femisfera.

Drugi razlozi zbog kojih bi trebale posjetiti ginekologa 

Prolaps (spuštanje) zdjeličnih organa kod žena najčešće nastaje zbog slabosti mišića zdjelice. Često vodi do disbalansa mjehura, a što može uzrokovati urinarnu inkontinenciji (nevoljno otjecanja mokraće). Prolaps zdjeličnih organa također može voditi do disbalansa rectuma (što može uzrokovati fekalnu inkontinenciju) te prolapsa maternice (što može voditi seksualnoj disfunkciji).

Ginekolog na temelju pregleda može utvrditi stanje te mogućnosti liječenja uključuju fizikalnu terapiju, operaciju te edukaciju o pravilnom izvođenju aktivnosti (podizanje i nošenje teških predmeta) koje dodatno povećavaju rizik od prolapsa.  

Iritacija vulve i rodnice je zbog djelovanje hormona česta pojava u menopauzi. Mnoge žene osjećaju svrbež, peckanje, suhoću ili druge simptome zbog pada razina estrogena. Nažalost, ti se simptomi često ne liječe unatoč ozbiljnim utjecajima na životni stil, uključujući bol tijekom odnosa i osjećaj nezadovoljstva. Nakon pregleda ginekologa, standardni tretman je estrogen u malim dozama koji se uvodi u rodnicu kremama, tabletama ili prstenovima.

 

Vodite računa o interakciji lijekova koje pijete u menopauzi

Bez obzira na povijest bolesti i trenutno zdravstveno stanje, važno je da prilikom pregleda u ginekološkoj ordinaciji razgovarate o svim neobičnim ili neugodnim simptomima koje ste primijetili u zadnjih godinu dana.

Obična upala se možda može izliječiti vaginaletama i lijekovima, ali ako je ona ponavljajuća svakako to trebate napomenuti svom liječniku. Ako uzimate lijekove te ste na hormonskom liječenju, pitajte svog ginekologa i ljekarnika o potencijalnim interakcijama odnosno promjenama učinaka jednog lijeka zbog istodobnog uzimanja nekog drugog lijeka. To je jako važno znati ako vam se kaže da počnete uzimate novi lijek, a već od ranije koristite druge lijekove. 

gostujući tekst s portala Femisfera

Foto: Pexels