Menu
NOVOSTI

Žene u menopauzi su u manjem riziku oboljenja od težeg oblika Covid-19?

estrogen-covid19

Gotovo od početka pandemije izvazvane koronavirusom, znanstvenike je iznenadio nerazmjerno veći broj muškaraca i starijih osoba koji su razvili tešku bolest COVID-19 u usporedbi s mlađim pojedincima i ženama.

Prethodno istraživanje pokazalo je da su u 37 od 38 zemalja iz kojih su dostupni podaci o spolu oboljelih od Covid-19, muškarci bili izloženi većem riziku od smrti. Također, žene u postmenopauzi su izložene povećanom riziku od težeg oblika COVID-19. Međutim, biološka je osnova toga manje vidljiva, tvrdi dr. Liji Thomas, s medicinskog portala News Medical.

Ženski hormoni i COVID-19

Novo istraživanje objavljeno na poslužitelju pretprinta medRxiv  podupire intrigantnu hipotezu da su ženski spolni hormoni barem djelomično odgovorni za ovaj fenomen. Ova je teorija došla do izražaja u studijama životinjskog modela SARS-CoV i MERS. Ženke imaju snažniji imunološki odgovor na mnoge virusne infekcije.

Razine estradiola i anti-Müllerian hormona (AMH) također označavaju visoku rezervu jajnih stanica i obrnuto su proporcionalne težini bolesti u bilo kojoj dobi. Ovi nalazi potaknuli su ispitivanje transdermalnog estradiola u fazi II kod muškaraca i žena u post-menopauzi, te još jedno ispitivanje oralnog progesterona kod muškaraca hospitaliziranih s COVID-19.

Cilj trenutne studije istraživača s King’s College London, University of Liverpool i Zoe Global Limited imao je cilj pridonijeti procjeni potencijala za liječenje estrogenom u COVID-19, ispitivanjem prisutnosti povezanosti između visoke razine estrogena i niže razine infekcija i ozbiljnost COVID-19 kod žena.

Izvor podataka su podaci koji se prijavljuju iz Velike Britanije. Ispitivani ishod bio je rizik od simptomatskog COVID-19 kod žena koje su nedavno ušle u menopauzi, u odnosu na žene u menopauzi starije od 40 godina.

Studija je obuhvatila 1,6 milijuna žena s indeksom tjelesne mase (BMI) između 20 i 35 kg /m2. 

Istraživači su također pokazali da je stopa predviđenog COVID-19 bila veća kod žena u menopauzi na hormonsko nadomjesnoj terapiji, koje su također pokazale veću učestalost povezanih simptoma, ali ne i hospitalizacije. Upotreba hormonsko nadomjesne terapije bila je povezana s trendom slabije respiratorne potpore i pozitivnih ispitivanja. Analiza dobne skupine pokazala je da su navedeni učinci najveći u dobnoj skupini od 55 do 60 godina.

 

Izvor: News Medical 

Foto: Pexels