Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / ZDRAVLJE

Evo što može olakšati simptome endometrioze

Endometrioza se često veže uz žene u mlađoj i srednjoj dobi, ali i žene u perimenopauzi se suočavaju sa izazovima ovog podmuklog poremećaja.

Što je endometrioza

Endometrioza je poremećaj u kojem tkivo slično tkivu koje tvori sluznicu maternice (endometrij) raste izvan maternice. Endometrioza se javlja kada tkivo endometrija raste na jajnicima, crijevima i tkivima koja oblažu zdjelicu.

Teško ju je dijagnosticirati. Prema istraživanjima, žene prije postavljanja dijagnoze odlaze kod čak pet liječnika jer mnoga druga zdravstvena stanja, poput sindroma iritabilnog crijeva imaju slične simptome kao endometrioza. Najpouzdanija metoda za dijagnosticiranje je laparoskopija – kirurški zahvat koji se koristi za procjenu zdravstvenog stanja abdomena i zdjelice. Da bi ovo tkivo raslo, potreban mu je estrogen. Inače, kako se u menopauzi smanjuje razina estrogena, u pravilu se i smanjuje intenzitet simptoma endometrioze. Međutim, kod nekih se žena usprkos smanjenoj razini estrogena još manifestiraju simptomi ove bolesti.

Simptomi endometrioze u perimenopauzi su:

  • bol u zdjelici
  • problemi s probavnim sustavom
  • ciste na jajnicima

Ako uzimate hormonsku terapiju za ublažavanje simptoma menopauze, simptomi endometrioze mogu biti intenzivniji (zbog povišene razine estrogena).U tom slučaju vidite s medicinskim stručnjakom trebate prestati uzimati terapiju ili ne. U ekstremnim slučajevima stručnjaci preporučuju kirurško odstranjivanje endometriološkog tkiva ili čak histeroktomiju.

Pravilna prehrana može znatno utjecati na simptome endometrioze.

Prema dr. Christiane Northrup eikosanoidna dijeta bogata vlaknima i prehrana bez transmasnoća, može dramatično olakšati simptome endometrioze. Također preporučuje izbjegavanje kofeina, mliječnih proizvoda, jaja i crvenog mesa. Pozitivno djelovanje mogu imati namirnice poput brokule, kelja, repe, bogate magnezijem, cinkom, vitaminom E i naročito antioksidansima. Antioksidansi koji su u in vitro studijama pokazali svoj blagotvorni učinak na patološke procese endometrioze su kvercentin i kurkumin.

Kvercentin

Kvercetin je vrsta flavonoidnog antioksidansa, odnosno tzv. biljnog pigmenta koji nalazimo u lisnatom zelenom povrću, rajčicama, bobicama i brokuli. Smatra se jednim od najzastupljenijih antioksidanasa u hrani i igra važnu ulogu u borbi protiv oštećenja slobodnim radikalima te pokazuje širok spektar antioksidativnih, protuupalnih i antiangiogenih učinaka. Nedavna istraživanja otkrila su da kvercetin može pomoći u zaustavljanju procesa uključenih u proliferaciju i mutaciju stanica pa potencijalno može djelovati kao prirodno terapijsko sredstvo za ublažavanje i liječenje endometrioze.

Kurkumin

Kurkuma (turmerik ili indijski šafran; Curcuma longa) biljna je vrsta iz porodice đumbirovki koja ima polifenolična fitokemijska svojstva. Tradicionalno se koristi u azijskim zemljama zbog svojih ljekovitih protuupalnih i antioksidativnih svojstava za koja su odgovorni kurkuminoidi, od kojih je najznačajniji kurkumin. Vjeruje se da se protuupalno djelovanje kurkumina temelji na njegovom utjecaju na aktivnost nekoliko enzima od kojih su najvažniji ciklooksigenaza-2, lipooksigenaza i inducibilna sintetaza dušikovog oksida.

Zabilježeno je da je uzimanje kurkumina kroz vrijeme smanjilo izlučivanje kemokina i citokina te tako značajno smanjilo signalne putove i upalu povezanu s endometriozom.

Kurkuma je jedna od biljaka klasificiranih kao GRAS (Generally Recognized As Safe Substances), što znači da su kurkuminoidi tvari općenito prepoznate kao sigurne. Kurkuminoidi nemaju izraženu akutnu ili kroničnu toksičnosti, a kod ljudi su sigurni čak i u visokim dozama (8 g / dan).

Lekolid želučanootporne tablete koje sadrže kvercetin, kurkumu i N-acetilcistein. Riječ je o dodatku prehrani načinjenom primjenom specifične ENDOBASP® tehnologije.