Menu
MENOPAUZA

U perimenopauzi smo na hormonskom toboganu i evo što možemo očekivati

Ne, ne počinje sve od menopauze – to ćemo vam ovdje opet i opet ponavljati. Prvo dolazi perimenopauza, a prema Jackie Lynch, autorici sjajne knjige Sretna menopauza (nije prevedena kod nas, ali sve preporuke, ako možete, nabavite je i pročitajte), jedan od izazova perimenopauze jest taj što to nije čist i uredan linearan proces.

Vaši hormoni mogu porasti u jednom trenutku, a u drugom pasti, zbog čega krvni test nije preporučeni pristup za dijagnozu za žene starije od 45 godina, jer će jednostavno dati sliku razine vaših hormona u tom trenutku”, piše Jackie i nastavlja.

“Iako su blaže i rjeđe mjesečnice ono što žene razumljivo očekuju kako se približavaju menopauzi, mjesečnice mogu poći po zlu za neke žene tijekom ove faze. Nije neuobičajeno da mjesečnice postanu jače, bolnije i češće, ili čak traju dulje jer je ravnoteža hormona poremećena.

Kako perimenopauza napreduje, također možete osjetiti neke od sljedećih simptoma: glavobolje, maglu u mozgu, nesanicu, debljanje, umor, valove vrućine, bolove u leđima ili zglobovima. Estrogenski receptori su posvuda po tijelu zbog čega simptomi mogu biti tako različiti. Svaka žena ima drugačije iskustvo i neke će žene biti osjetljivije od drugih.”

Stoga, ne čekajte menopauzu, jer dotad ste već proživjele hormonski tobogan. Informirajte se, okružite se prijateljima i prijateljicama i pričajte o tome…

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu