Menu
MENOPAUZA

Ušli ste u perimenopauzu – ovi savjeti vam mogu pomoći

Menopauza je nešto kroz što svaka žena mora proći, htjela ona ili ne htjela. To je prirodni proces, kao što je uostalom i menstruacija. Vjerujemo da znate da menopauza ne dolazi sama. Prvo dolazi perimenopauza – prijelazno razdoblje u kojem se u ženskom tijelu polako počinju događati određene promjene.

Nadamo se da će vam ovih sljedećih 7 savjeta pomoći da se barem malo pripremite na ovo novo i uzbudljivo životno poglavlje.

1. Zauzmite se za sebe

Da bude odmah jasno: perimenopauza i menopauza definitivno nose sa sobom brojne simptome koji katkad mogu biti neugodni, ali ova su razdoblja za sve nas zapravo jedinstvena prilika da si sredimo život. Stoga nemojte nikad pomisliti da je ovo vrijeme u kojem je sve loše, potpuno suprotno – ovo je vrijeme u kojem sve može krenuti nabolje.

Pogotovo ako se i zauzmete za sebe tako što ćete češće govoriti ne i misliti na sebe.

U ovom nas periodu sve manje udovoljavamo svakome. Dapače, puno nam se lakše zauzeti za sebe, mudrije smo i iskusnije. U potpunosti preuzimamo moć nad sobom.

2. Upoznajte svoje tijelo

Ako već niste, upoznajte svoje tijelo. Ono se sada mijenja i najviše mu treba vaša pozornost i ljubav. Promatrajte svoje simptome i zapisujete ih. Pazite na to što jedete i kako hrana utječe na vaše zdravlje. Isto tako, prihvatite svoje bore, strije i druge “nepravilnosti”. To nisu nepravilnosti, već dokazi da ste živjele.

3. Seksualni život je itekako moguć

Smanjene razine hormona uzrokuju suhoću rodnice pa spolni odnos može biti bolan. Ne, ne želimo reći da se oprostite s intimnim trenucima. Fizička aktivnost, zdrava prehrana i, ako postoji potreba, kreme za rodnicu mogu održati vaš seksualni život na zadovoljavajućoj razini.

4. Raznovrsnom prehranom protiv simptoma

Vjerojatno ste već čule od stručnjaka, fitness trenera i fitness gurua da je ključ zdravlja u umjerenoj i raznovrsnoj prehrani. Naime, svaka namirnica ima u sebi neki nutrijent koji nema neka druga i zato medicinski stručnjaci preporučuju raznovrsnu hranu. Uz to, ovi nutrijenti dokazano ublažuju različite simptome menopauze – od valunga, promjena raspoloženja, suhe kože i opadanja kose.

5. Vjerujte biljkama

Tisućama godina smo koristile biljke kao lijek, a zašto ne bismo nastavile i dalje? Naravno, neke su boljke preizazovne za biljke i u tim slučajevima lijekovi i druge modernije medicinske procedure mogu spasiti život. Ali, za neke manje smetnje, pogotovo one izazvane promjenama u perimenopauzi, mogu pomoći biljke.
Ako vas muče valunzi, isprobajte čaj ili tinkturu od kadulje, za one kojima opada kosa preporučujemo koprivu. Čaj od kamilice ili nekoliko kapi eteričnog ulja lavande mogu pomoći da lakše utonete u san….popis je podulji. U svakom slučaju, ovaj je period idealan da u svoju smočnicu smjestite neke od ovih moćnih i zdravih biljaka.

6. Ne zaboravite na redovite ginekološke preglede i mamografiju

Briga za zdravlje u perimenopauzi uključuje i odlazak na redovite ginekološke preglede i mamografiju.

Iako ulaskom u perimenopauzu ženski jajnici polako gube svoju reproduktivnu ulogu, potreba za redovitim posjetom ginekologu ne nestaje. Naime, neki su karcinomi sve češći u ovoj dobi, stoga posjeti ginekologu zapravo mogu biti još važniji nego prije.

Ginekološki pregled osim u svrhu prevencije, može biti potreban kako bi se razjasnila specifična tegoba, poput boli u zdjelici, krvarenja iz maternice ili iscjetka iz rodnice te odredilo liječenje u slučaju jakih simptomima menopauze kao što su valunzi ili suhoća rodnice.

7. Ne dajte se obeshrabriti

Da, ponekad zna biti teško balansirati sa svim tim neočekivanim simptomima – od prištića, češćeg manjka koncentracije ili neredovitih mjesečnica. Ali, ne dajte se obeshrabriti. Kao sve dosad, i ovo će proći. Uvijek budite okrenuti pozitivnim stranama perimenopauze jer ćete naučiti puno toga o sebi, svom tijelu, ali i drugima.