Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Četiri biljke koje mogu pomoći u perimenopauzi

Trebaju li nam danas drugačiji oblici lijekova od onog što nam nudi priroda? Prije smo možda bili puno manje izloženi stresu nego danas? Imali potpuno drukčiju prehranu s manje šećera? Zasigurno nisu postojale bolesti uzrokovane životnim stilom, pa su biljke možda bile dovoljne za zdravlje – sva ova pitanja postavlja švedska novinarka Katarina Wilk koja se bavi temama medicine, zdravlja i prehrane, ujedno i autorica nama prezanimljive knjige Snaga perimenopauze.

“Poštujem obje strane i smatram kako je kombinacija najbolja – uzeti ono najbolje od obje strane. I kao što znam reći – informiraj se dovoljno prije nego što doneseš odluku za sebe. Baš poput običnih lijekova, i biljni lijekovi mogu imati nuspojave. Mogu i jako loše djelovati u kombinaciji s drugim lijekovima koje uzimaš. Baš kao i za sve ostalo, educiraj se o tome što stavljaš u sebe. Jako je važno i da budeš svjesna da samo zato što je prirodno, ne znači da je i dobro”, piše Katarina i nastavlja, “iskušala sam brojne prirodne lijekove i našla neke koji su mi pomogli s tegobama u perimenopauzi. Čak sam i završila tečaj za savjetnika o zdravoj hrani, tako da imam dobar pregled ponude na tržištu. Oni lijekovi koje ću predstaviti istraženi su u renomiranoj medicinskoj literaturi – Knjizi lijekova koju izdaje Agencija za lijekove i medicinske proizvode. U toj knjizi čak je i navedeno koje su biljke istražene, a koje nisu.

Gospina trava

Gospina trava (Hypericum perforatum) od srednjeg vijeka do danas koristi se protiv depresije. U Knjizi lijekova navedena je kao jedna od rijetkih biljaka s dokazanim pozitivnim učinkom, dakle postoje studije koje su dokazale njezino djelovanje. Osim toga, 2008. objavljeno je jedno njemačko istraživanje koje je pokazalo da gospina trava ima slične učinke pri liječenju depresije kao i antidepresivi, no s manje nuspojava. Gospina trava je, dakle, jedna od biljaka koju se isplati isprobati tijekom perimenopauze ako se osjećaš potišteno.

Valerijana

Valerijana (Valeriana officinalis) je još jedna biljka koju mnoge žene uzimaju za vrijeme perimenopauze. Valerijana se često koristi kod problema sa spavanjem jer ima uspavljujući efekt. U Knjizi lijekova je njezin učinak naveden kao “očigledno pozitivan”, što znači da se provelo nekoliko studija o njezinom učinku. Ja sam osobno isprobala Valerijanu, i na mene je imala izrazito umirujući učinak zbog kojeg sam se osjećala dobro svaki dan.

Cimicifuga racemosa

Cimicifuga racemosa (Grozdasta habulica) je biljka koja također ima dobar učinak na simptome perimenopauze. Koristi se od davnih vremena kako bi ublažila »ženske tegobe«. U Njemačkoj se prodaje kao lijek preko 40 godina i najviše je istražena od svih ovih biljaka. Neke studije tvrde kako ima dobar učinak, neke kako se ne može pronaći direktna poveznica. Oni koji istražuju učinak grozdaste habulice tvrde kako ublažava znojenje, valunge, razdražljivost, depresiju i probleme sa spavanjem. Baš sve ono što i pokušavamo iskorijeniti!

Konopljika

Za konopljiku (Vitex agnacastus) se tvrdi kako uravnotežuje nemir u tijelu uzrokovan PMS-om i hormonima. S obzirom da su simptomi perimenopauze uvelike slični onima PMS-a, konopljika može imati dobar učinak u ovom razdoblju. Mnoge žene svjedoče kako se perimenopauza čini poput produženog PMS-a. Razlika je u tome što PMS prođe za nekoliko dana, dok se perimenopauza zadržava znatno duže od toga.

 

Ovo su samo neke od biljaka koje se nalaze u prirodnim lijekovima za koje se navodi da ublažavaju tegobe perimenopauze i menopauze. Naravno, prije uzimanja uvijek je najbolje posavjetovati se s liječnikom.