Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Što nam se zapravo događa kad imamo valunge

Ono što je sigurno da nam se svima ne događa isto, ali ipak nešto je kod svih isto, pa evo tih općih impresija kada se radi o valunzima našim svagdašnjim:

Valung može varirati od umjerenog osjećaja topline u tijelu do osjećaja kao da te netko polio kantom tople vode. Toplo, mokro i ljepljivo, s ekstra začinom nekakvog osjećaja tjeskobe – piše tako Katarina Wilk u svojem izvrsnom vodiču kroz perimenopauzu – Snaga perimenopauze, i nastavlja:

Klasični valung, kako ga većina opisuje, jest osjećaj topline u licu, ramenima, glavi i torzu. Često se može unaprijed osjetiti dolazak valunga. Uhvati te neki nemir, tjeskoba ili samo osjećaj da nešto s tvojim tijelom nije u redu.

Ono što se zbilja događa s tijelom tijekom valunga jest to da se zagrijava, baš kao kad imaš temperaturu ili nakon jakog treninga. Studije su pokazale kako se temperatura tijela može povisiti i do četiri stupnja tijekom napadaja valunga. Protok krvi se pojačava, što uzrokuje zagrijavanje i crvenjenje kože. Reakcija tijela na povećanje temperature jest da se pokušava ohladiti. Isti sustav koji se aktivira kod visoke temperature, aktivira se i kod ovoga, a to se mnogim ženama čini poput napadaja ekstremnog znojenja. Neke može uhvatiti drhtavica nakon znojenja, dok se druge uopće ne znoje. A ima i onih koje se i znoje i imaju drhtavicu istovremeno.

Neke žene doživljavaju i druge vazomotorne tegobe tijekom ovog razdoblja (dakle tegobe uzrokovane nemogućnošću krvnih žila da se pravilno opuštaju i skupljaju). To mogu biti lupanje srca, nepravilan rad, preskakanje – da, čini se da je tijekom perimenopauze sve moguće, piše Katarina u svojoj knjizi, a nama ne preostaje drugo nego se složiti s njom – tijekom perimenopauze je uistinu sve moguće, ali ne zaboravite to sve često znači i sve najbolje.