Menu
NOVOSTI

Prirodnim tkaninama protiv valunga

Bilo ljeto ili zima, valunzi ne popuštaju tako lako, pa kada je riječ o znojenju, uvijek je pametnije birati prirodne tkanine koje dopuštaju našoj koži da diše, bez obzira na vanjske temperature.

Za vas smo danas usporedili prirodne i umjetne tkanine, pa vi sami zaključite koja opcija je bolja za vas:

 

Pamuk ili poliester

Zaista je bitno da naša koža diše, pa je prohodnost tkanine, neovisno o prigodi, važna. Kako izbjeći prekomjerno znojenje tijekom valunga? Jednostavno:

Izaberite: tanki pamuk, prirodno lagan, prozračni materijal koji surađuje s kožom, dopušta joj da se prozrači te, isto tako, upija znoj. Eto, riješili smo misterij zašto se u pamučnoj odjeći uvijek osjećamo ugodnije.

Izbjegavajte: poliester, neprozračni, umjetni materijal koji ne upija znoj, pa osim osjećaja nelagode, može uzrokovati i iritaciju kože. Uz sve to, poliester zadržava toplinu tijela ispod vlakana te ne dopušta hlađenje kože, već ju čak i dodatno grije, a to definitivno nije ono što tražimo.

 

Lan ili rajon

Naravno, ako želite izbjeći nepotrebnu pojavu valunga, i ovaj put izaberite prirodnu tkaninu umjesto sintetičke.

Izaberite: lan, laganu prirodnu tkaninu, koja će ohladit i žene s najupornijim valunzima, a još jedna prednost lana je i ta što lako upija vlagu te se jako brzo suši, pa i ako se oznojite, za par minuta nitko neće ni znati. Ako vas gužvanje tkanine muči, izaberite hlače, suknju ili haljinu s mješavinom materijala, ali ne zaboravite da bi najveći postotak tkanine ipak trebao biti lan.

Izbjegavajte: rajon ili umjetnu svilu. Unatoč marketingu koji nas pokušava uvjeriti da je rajon lagana tkanina koja hladi tijelo, to nije u potpunosti točno. Iako ne zadržava toplinu tijela ispod vlakana kao poliester, ne upija znoj, kao i većina sintetički proizvedenih vlakana, pa ćete se, do kraja dana provedenog u bluzi od rajona, osjećati kao da plivate u bazenu.

 

Keper ili traper

Kada samo pomislimo na traper ovih dana, oznojimo se, zar ne? Teška i debela tkanina trenutačno nije naš prijatelj, pa iako je traperice lako ubaciti u bilo koju modnu kombinaciju, mi bismo vam ipak savjetovali da se prebacite na keper.

Izaberite: keper, tkaninu sličnu traperu, ali mekšu, laganiju i bogatiju elastinom. Tkanina koja diše te nas ne steže zvuči kao pun pogodak, zar ne? Još jedna prednost kepera je ta da dobro upija znoj, a ako želite izbjeći vidljive znakove znoja, preporučujemo tamniji keper koji je zaista odličan izbor za ove prijelazne mjesece ili kada nas valunzi odluče nemilosrdno napasti.

Izbjegavajte: traperice, a pogotovo one ‘skinny’ verzije traperica koje nas utegnu toliko da je i disanje izazov. Traper je izdržljiva, teška tkanina koja, zbog nedostatka rastezljivosti, ograničava naše pokrete pa samim time nije najudobnija, a budući da ne dopušta našoj koži da diše, ova tkanina u sklopu s valunzima pravi je recept za katastrofu.

 

Vlakna kroz koja znoj prolazi ili mješavina pamuka i elastina koja znoj upija

Kada vježbamo, tražimo određeni spoj različitih vlakana koji nas neće ostaviti u bazenu vlastitog znoja, ali ga neće ni upiti toliko da se ne stignemo pravovremeno osušiti. U ovim prilikama trebali bismo birati vlakna kroz koja znoj neometano prolazi.

Izaberite: tkanine koje imaju veliki udio elastina, ali su i sastavljene od različitog spoja vlakana kroz koja znoj lako prolazi. Naravno, svaka tkanina koja ima magične moći od kojih vam znoj nestane ne može biti prirodna, pa će to najčešće biti mješavina elastina, poliestera. 

Izbjegavajte: mješavinu pamuka i elastina. Zašto? Zato što ćete dugo vremena nakon vježbe sjediti u vlastitom znoju. Iako je pamuk zaista tkanina koja „diše“ više nego ikoja druga, kada se spoji s elastinom to svojstvo se, nažalost, uvelike gubi. Takva mješavina vlakana u kombinaciji sa znojem postaje teška za našu kožu te se ona guši.

 

Sintetička i prirodna vlakna se često miješaju u modnoj industriji kako bi se uštedjelo na trošku izrade ili kako bi se povećala izdržljivost odjeće, a mi vam preporučujemo da sljedeći put pomno pročitate etiketu prije nego što kupite onu predivnu košuljicu na sniženju.