Menu
MENOPAUZA

Istraživanje pokazalo: što ranije dobijete menstruaciju, simptomi menopauze će biti intenzivniji

Rane menstruacije povećavaju vjerojatnost pojave valunga i noćnog znojenja desetljećima kasnije u menopauzi, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Queenslandu, izvještava medicinski portal Science daily.

Istraživači Škole za javno zdravstvo analizirali su podatke više od 18.000 žena u srednjim godinama diljem Velike Britanije, SAD-a i Australije, kao dio međunarodne suradnje na temu Životni pristup pristupu reproduktivnom zdravlju i kroničnim bolestima (InterLACE).

Doktorica Hsin-Fang Chung rekla je da je studija pokazala da žene koje su dobile menstruaciju u dobi od 11 godina ili manje imaju 50 posto veći rizik od pojave valunga i noćnog znojenja – poznatih kao vazomotorni simptomi – u menopauzi.

Skupina je uspoređivana sa ženama kojima je prva menstruacija bila s 14 ili više godina.

“Rizik da žene koje su mjesečno rano doživjele oba simptoma bio je veći nego da imaju valunge ili noćno znojenje”, rekla je dr. Chung.

Rekla je da su rane menstruacije ranije bile povezane s nepovoljnim zdravstvenim stanjima kasnije u životu, uključujući dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

No, važno je naglasiti da je tu prema voditeljici  projekta, profesoru Giti Mishri, značajnu ulogu imala pretilost. 

“Žene koje su rano dobile menstruaciju i imale prekomjernu tjelesnu težinu ili bile pretile u srednjim godinama, imale su dvostruko veći rizik od čestih valunga i noćnog znojenja, u usporedbi sa ženama koje su prvu menstruaciju dobi u dobi od 14 godina i više i imale normalnu težinu”, rekla je.

“Ova otkrića potiču žene s ranom menstruacijom da se uključe u programe promocije zdravlja, posebno u programe upravljanja težinom u odrasloj dobi”, rekla je Mishra.

Izvor: Science daily

Foto: Pexels