Menu
ZDRAVLJE

Multivitamini – koliko su sigurni?

Svima nam je jasno da nam je  za zdravlje potrebna zdrava hrana bogata nutrijentima – mineralima i vitaminima. No, ponekad volimo ići prečicom pa radije uzimamo multivitamine ili druge dodatke prehrani. To itekako koristi farmaceutskoj industriji. Primjerice, Hrvati godišnje na razne vitamine troše 700 milijuna kuna, dok je u SAD-u to industrija teška više od milijardu dolara. No, koliko su multivitamini zbilja sigurni?

 

Ljudi najčešće kupuju multivitamine s tri kategorije hranjivih sastojaka:

 • vitamini topivi u vodi – obično se ne nakupljaju u tijelu niti će uzrokovati ozbiljne nuspojave ako uzmete više od preporučene doze (npr. vitamin C).
 • vitamini topivi u mastima – za razliku od vitamina topivih u vodi, ovi se vitamini otapaju u mastima i akumuliraju u tijelu – ako se pretjera u njihovom unosu, mogu uzrokovati različite posljedice (npr. vitamini A, D, E i K). Pa tako, uzimanje previše vitamina D, bilo zbog proizvodnih pogrešaka ili zbog neprikladno velike doze, može rezultirati mučninom, povraćanjem, mišićnom slabošću, kognitivnim problemima, srčanim problemima, zatajenjem bubrega, pa čak i smrću. S druge strane, neki dodaci prehrani se nisu pokazali korisnima, pogotovo vitamin E. Postoji malo kliničkih istraživanja koja pokazuju da dodaci vitamina E pogoduju našem zdravlju, dok u nekim situacijama mogu biti štetni.
 • minerali – to su anorganski elementi koji se također mogu akumulirati u tijelu, i posljedično izazvati štetne nuspojave (npr. željezo, jod, cink, bakar i selen)

Npr. prekomjerni unos željeza može uzrokovati probleme s jetrom i druge posljedice. Zato se odraslim muškarcima, kao i ženama u menopauzi savjetuje konzumacija željeza do 18 mg.

Osim toga, multivitamini koji sadrže visoku razinu željeza, bakra i cinka mogu također spriječiti tijelo da apsorbira druge hranjive sastojke koje konzumirate.

Česte nuspojave su:

 • zatvor
 • proljev
 • mučnina

Generalno, multivitamini koji osiguravaju do 100% dnevnog unosa preporučene doze općenito se smatraju sigurnima i, ukoliko se uzimaju prema uputama, ne izazivaju nuspojave.
Dakle, uvijek čitajte deklaracije na proizvodu i pazite da doza određenog vitamina ili minerala u dodatku prehrani ne prelazi 100%.

Pročitajte članak: 4 znaka prema kojima ćete prepoznati nedostatak vitamina


Multivitamini mogu biti korisni za one koji iz različitih razloga si ne mogu samo prehranom osigurati dnevnu preporučenu količinu potrebnih nutrijenata: 

 • za one koji ne jedu dovoljno ribe (uzimanje omega-3 masnih kiselina u obliku suplementa)
 • za vegane i vegeterijance (npr. vitamin B12 koji se inače najviše nalazi u mesu)
 • za starije ljude (npr. vitamin B)
 • za ljude koji imaju zdravstvena stanja koja onemogućavaju pravilnu apsorpciju nutrijenata
 • za trudnice i dojilje

Svakako, multivitamini ne mogu zamijeniti uravnoteženu prehranu, a uzimanje u velikim količinama može rezultirati nuspojavama od blagih želučanih tegoba do ozbiljnih problema s jetrom i srcem. Najbolje je uzimati suplemente ukoliko vam je zbilja potrebno i u dogovoru sa svojim liječnikom.

Foto: Pexels