Menu
ZDRAVLJE

Istraživanje: prekomjerna težina smanjuje rizik od raka dojke?

Nova studija, objavljena u časopisu International Journal of Cancer, otkrila je da, vjerovali ili ne, žene koje se debljaju u ranoj odrasloj dobi imaju smanjen rizik od razvoja raka dojke prije nego što uđu u menopauzu, izvještava Medical News Today.

Prethodno istraživanje

Studija se temelji na prethodnom istraživanju koje je pokazalo da su žene koje su imale veću težinu u dobi između 18 i 24 godine imale smanjeni rizik od karcinoma dojke u perimenopauzi.

Ovo je istraživanje detaljnije proučilo rezultate prethodnih istraživanja, s ciljem otkrivanja je li debljanje od rane odrasle dobi (u dobi od 18 do 24 godine) do dobi između 40 i ranih 50-ih također utjecalo na rizik obolijenja od raka dojke prije menopauze.

Prije je to bilo teško utvrditi zbog relativno niskih stopa karcinoma dojke u mlađih žena.

Više od 600 tisuća žena

Znanstvenici u ovoj studiji su raspolagali podacima 628.463 žena iz mnogih zasebnih studija širom svijeta. Žene su bile podijeljene u šest dobnih skupina, a prikupili su se podaci o njihovoj težini u najmanje dvije različite dobi i pratilo ih se u prosjeku 10,1 godina.

Studija je analizirala značajnu količinu dodatnih informacija o ženama kako bi se uzeli u obzir mogući zbunjujući čimbenici i kako bi se autorima omogućilo da, koliko je to moguće, razumiju učinke debljanja odvojeno od bilo kojih drugih čimbenika.

Od 628.463 žene u studiji, 10.886 je razvilo rak dojke prije menopauze.

Usporedbom ovih podataka s brojem kilograma koju su žene dobile, istraživači su otkrili da je dobivanje 10 ili više kilograma u ranoj odrasloj dobi rezultiralo manjim rizikom od razvoja raka dojke prije menopauze.

Povećanje tjelesne težine između dobnih skupina od 18 do 24 godine i od 45 do 54 godine smanjilo je rizik od raka dojke za 4% na svakih 5 kg.

S druge strane, debljanje nakon 35–44 godine nije imalo utjecaja na šanse da žena razvije rak dojke prije menopauze. Ovo otkriće može sugerirati da je kumulativna izloženost prekomjernoj težini ključni čimbenik povezan s rizikom od raka dojke.

Pročitajte članak: Preporuka – Dojke: priručnik za vlasnice ili kako naučiti reći ne

Međutim…

…potrebno je više istraživanja kako bi se to sigurno znalo, kao i da bi se utvrdilo koji precizan mehanizam objašnjava odnos između većeg debljanja i manjeg rizika od raka dojke.

„Poveznica između većeg indeksa tjelesne mase i manjeg rizika od raka dojke prije menopauze već neko vrijeme zbunjuje istraživače. U našoj opsežnoj međunarodnoj studiji uspjeli smo ispitati učinke detaljnije nego ikad prije. “, izjavio je dr. Minouk Schoemaker, viši znanstveni djelatnik na Institutu za istraživanje raka u Londonu, ujedno i voditelju studije. 

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/weight-gain-may-reduce-risk-of-breast-cancer-before-menopause 

Foto: Unsplash