Menu
ZDRAVLJE

4 znaka prema kojima ćete prepoznati nedostatak vitamina

Hrana bogata nutrijentima poput vitamina i minerala je jedna od osnova ljudskog zdravlja. Vitamini djeluju na mnogo procesa u organizmu i osiguravaju njegovo pravilno funkcioniranje. Zbog toga manjak nekog vitamina treba shvatiti ozbiljno.

No, kako prepoznati da vašem organizmu nedostaje vitamina? Saznajte u nastavku članka.

1. Otpadanje kose

Otpadanje kose je povezano s manjkom niza vitamina i minerala.
Može značiti da vašem organizmu manjka:
-željezo
cink
-niacin (vitamin B3)
-biotin (vitamin B7)

Neke namirnice bogate ovim nutrijentima su:

-mahunarke
-meso
jaja
-orašasti plodovi
-tamnozeleno povrće

2. Problemi s vidom

Problemi s vidom poput slabljenja vida s dolaskom noći (tzv. noćna sljepoća), rast bijelih izraslina na bjeloočnicama (Bitotove pjege) supovezani s manjkom vitamina A.

Najbolje je nadoknaditi manjak ovog vitamina zdravom prehranom. Ovih nekoliko namirnica je bogato vitaminom A:
mesne iznutrice,
mliječni proizvodi,
jaja,
riba,
tamno lisnato povrće (brokula, raštika, zeleni kupus, salata)
povrće žuto-narančaste boje (paprika, mrkva, bundeva, batat)

No, nemojte na svoju ruku uzimati suplemente vitamina A. Naime, ovaj vitamin spada u grupu vitamina topivih u mastima koji se, ako ih se previše unosi, akumuliraju u tijelu i mogu ugroziti zdravlje.

Vitamin B skupine, vitamin B12 također utječe na zdravlje očiju. Manjak ovog nutrijenta može potaknuti oštećenje očnog živca, osjetljivost na svjetlo i zamućen vid. U ekstremnim slučajevima može dovesti do sljepoće.

Vitamina B12 ima u svim namirnicama životinjskog porijekla – u crvenom i bijelom mesu, ribi i školjkama, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima.

3. Umor

Umor se često uzima kao sasvim uobičajena nuspojava ubrzanog načina života. No, umor može biti povezan s nedostatkom određenih vitamina.

Primjerice, jedan od najčešćih simptoma nedostataka vitamina D je upravo umor. Vezu između umora i nedostatka ovog vitamina su potvrdila i neka istraživanja.
Primjerice, jedno istraživanje je otkrilo promatralo je vezu između vitamina D i umora u mladih žena. Studija je otkrila da su žene s razinom krvi nižom od 20 ng / ml ili 21–29 ng / ml vjerojatnije da će se žaliti na umor od žena s razinom preko 30 ng / ml.

Umor može biti i simptom deficijencije vitamina B12 poznatog i kao kobalamin. Bitan je za rast stanica, čuva imunitet i kosti i povoljno djeluje na zdravlje mozga.

Ovaj vitamin se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porijekla, stoga su vegeterijanci i vegani u riziku od manjka ovog vitamina.

Rizični su i stariji ljudi jer tada organizam slabije upija hranjive tvari, ali na to utječe i konzumacija lijekova, primjerice lijekovi protiv dijabetesa.

4. Krvarenje desni

Ako ste primjetili da vam prilikom pranja zuba krvare desni, možda se radi o manjku vitamina C. Ovo je jedan od najpoznatijih i najvažnijih vitamina. Bitan je za snažan imunitet, zdravu i sjajnu kožu.

Osim krvarenja desni, a u ekstremnim slučajevima i gubitkom zuba, manjak vitamina C uzrokuje sporo zarastanje rana, krvarenje iz nosa, suhu kožu itd., a povezan je i s umorom i oslabljenim imunitetom.

Hrana bogata vitaminom C:
-timijan
-citrusno voće (limun, grejp, naranče)
-kivi
-brokula
-jagode

Foto: U