Menu
MENOPAUZA

4 razloga zašto su jaja dobra za žene u menopauzi

jaja-za-zene-u-menopauzi

Jaje je dugo vremena imalo lošu reputaciju zbog brojnih tvrdnji da sadrži puno kolesterola i da ga zbog toga treba konzumirati što manje. Međutim, jaje je ipak jedna od najzdravijih namirnica, bogata bjelančevinama, vitaminima A, E, D, folnom kiselinom i antioksidansima. Zbog ovih su sastojaka jaja idealna namirnica za žene koje prolaze kroz menopauzu.

Jaja su odličan izvor proteina

Protein, odnosno bjelančevine, je izrazito bitan za izgradnju i održavanje mišićne mase, kao i za održavanje i izgradnju tkiva. Menopauza je doba kada žene zbog smanjene proizvodnje estrogena i procesa uvjetovanih starenjem počinju gubiti mišićnu masu i smanjuje im se gustoća kostiju. Zato je bitno što više jesti hranu bogatu proteinima. 100 grama jaja sadrži 19 grama proteina. 

Jaja održavaju sitost

Jaja su jedna od onih namirnica od kojih smo duže vremena siti. To možemo zahvaliti bjelančevinama u jajima. Kad jedemo jaja, povećava se razina hormona zaslužnog za osjećaj sitosti, a smanjuje se razina inzulina u krvi. Ako vam menopauza zadaje muku s kilogramima, svakako dodajte jaja u svoj plan prehrane. 

Jaja su dobra za vid

Malo je poznata činjenica da jaja mogu pomoći u održavanju zdravog vida. Mnogo ljudi nakon 40-ih počinje imati probleme s vidom, pa ako ste jedna od njih, jedite jaja.  Jaja sadrže lutein i zeaksantin: dvije vrste antioksidansa koji pomažu u sprečavanju ozbiljnih problema s očima, poput očne mrene ili makularne degeneracije.

Osim toga, jaja sadrže i 6% preporučene dnevne količine vitamina A, koji je također presudan u održavanju vida.

Jaja sadrže vitamin D

Mnogo žena u menopauzi nema dovoljno vitamina D u organizmu. Manjak vitamina D može uzrokovati probleme s kostima i imunitetom, a prema nekim istraživanjima se dovodi i u vezu s depresijom. Iako je najbolji izvor vitamina D sunčeva svjetlost, nalazi se i u hrani, među ostalim i u žumanjku jajeta. 100 grama jaja sadrži 87 IU vitamina D.

U prilog važnosti vitamina D, govori istraživanje prema kojem su žene koje su imale visok udio vitamina D u organizmu, imale 17% manje šanse da uđu ranije u menopauzu.

 

Foto: Unsplash