Menu
MENOPAUZA

3 pitanja o menopauzi koja se žene srame pitati

S menopauzom dolaze neugodni i jako neugodni simptomi. Neki od njih izazivaju toliki sram kod žena da se boje podijeliti svoje nedoumice s drugim ženama, pa i s medicinskim stručnjacima. Ovaj put smo izdvojili 3 najneugodnija pitanja vezana za menopauzu i odgovorili na njih 🙂

Zašto me bole bradavice na grudima?

Osim bolnih bradavica, žene se često pitaju zašto su im grudi osjetljive, pa pogledajmo oba ova problema.

Osjetljivost i bolne bradavice su gotovo uvijek posljedica fluktuacije estrogena. Kada se bližite menopauzi, možda ćete i dalje dobivati ​​mjesečnice i one mogu biti redovite ili početi dobivati ​​neredovite. Stoga, tjedan prije mjesečnice, možda ćete otkriti da su vam bradavice toliko osjetljive da možda nećete moći nositi grudnjake, dodirivati ​​ih ili se moći oprati jer su tako bolne.

Ponekad mi žene kažu da osjećaju da im pulsiraju ili da peku, a to može trajati možda tjedan dana, ponekad i dulje.

Što se tiče osjetljivosti grudi, opet, obično se radi o visokim razinama estrogena. To može početi sredinom mjeseca i možda ćete otkriti da će, baš kako dođete do menstruacije, osjetljivost početi popuštati.

Što može pomoći?

Gospina trava. Možete nanijeti ulje gospine trave na bradavice. Možete ga nanositi tri do pet puta dnevno. Trebalo bi proći nekoliko tjedana prije nego što počne djelovati.

Provjerite svoj grudnjak. Nevjerojatno je koliko žena na kraju nosi grudnjak pogrešne veličine. Pazite da se redovito mjerite jer kako se približavate menopauzi, veličina i oblik vaših grudi mogu se dramatično promijeniti.

Grudnjak. Dakle, ako ste nosile grudnjake pogrešne veličine,  oni mogu utjecati na cirkulaciju u tom području. A to može pridonijeti boli.

Ako su vam bradavice osjetljive, pripazite kakav prašak za pranje rublja koristite jer kemikalije u prašcima za pranje  ponekad mogu biti dovoljne  da iritiraju bradavice.

Dehidracija je također veoma bitan faktor koji utječe na bol u grudima, stoga pazite da pijete puno vode.

Ono što je možda najvažnije jest ako uopće primijetite bilo kakve promjene na bradavicama, prvo ih provjerite kod svog liječnika prije nego počnete s bilo kojim kućnim lijekom.

 

Pročitajte članak: 5 stvari koje morate znati o ranoj menopauzi

Je li normalno da se tijekom menopauze puno znojim u području prepona?

Da, i ovo se događa prilično često. Kako se približavate menopauzi  menopauzi, regulacija temperature vašeg tijela može potpuno poludjeti. Vaše tijelo misli da ste previše vrući i zbog toga ćete se puno više znojiti ili će češće pojavljivati crvenilo.

Problem je u tome što ako smo znojni, obično stavljamo puno dezodoransa. Dakle, ako vaše tijelo očajnički želi regulirati svoju temperaturu, a vi ste začepili pore ispod ruku antiperspirantom, tijelo će pronaći drugo područje za znojenje. I nažalost, područje prepona je vrlo uobičajeno.

Drugi dio tijela gdje se možete početi puno više znojiti su vaša stopala. Dakle, možda ćete se početi više znojiti, a možda i više smrdljivati ​​stopala.

Ne zaboravite piti puno tekućine jer ako se puno više znojite, više ćete biti dehidrirani, a to može učiniti svaki miris jačim.

Isto tako, pazite da nosite pamučno donje rublje i da ne “zagušite” donji dio tijela s previše slojeva odjeće.

Trebam li koristiti kontracepciju u menopauzi?

Neki izvori kažu da ste sigurni od trudnoće nakon jedne godine bez mjesečnice, ali prema iskustvu većine žena, mnogo njih dobiva menstruaciju i nakon tih godinu dana.

Dakle, jako je važno, do tog trenutka, poduzeti sve mjere opreza koje inače poduzimate kako biste izbjegli trudnoću. Čini se da se stopa trudnoća u perimenopauzi povećava jer mnoge žene jednostavno ne shvaćaju koliko je lako zatrudnjeti, čak i ako nemate mjesečnicu.

Druga vrlo važna stvar je da su spolno prenosive bolesti također u porastu u dobnoj skupini perimenopauze i menopauze. Dakle, ako niste u monogamnoj vezi, jako je važno stalno prakticirati siguran seks, bez obzira na to je li menstruacija prestala ili ne. Kondomi pružaju najbolju zaštitu od ovih boljetica koje su, moramo priznati, najneugodnije od svega gore nabrojanog!

Foto: Unsplash