Menu
ZDRAVLJE

Koji su simptomi viška estrogena i kako ih se riješiti

Estrogen, estrogen, estrogen…vrlo često ovdje pišemo o njemu, ali jednostavno moramo jer je jedan od najvažnijih hormona za žene u razdoblju perimenopauze i menopauze.

Tako smo već pisali o tome što se događa kad nam nedostaje ovaj bitni spolni hormon, a danas pišemo o simptomima viška estrogena, koji su također iznimno značajni i mogu biti vrlo teški.

Naime, višak estrogena se često povezuje s povećanim rizikom obolijevanja od:
-raka dojke
-policističnih jajnika
-raka jajnika 

Uz višak estrogena se povezuju i određeni simptomi. Dr. Christiane Northrup, jedna od najvećih stručnjakinja za žensko zdravlje, ističe sljedeće simptome:

– jake glavobolje s obje strane glave

– debljanje

– gljivične infekcije rodnice koje se stalno ponavljaju

– otjecanje i osjetljivost dojki

– potištenost

– mučnina i povraćanje

– nadutost

– grčevi u nogama

– žućkasta koža

– krvarenje iz rodnice

Prema medicinskom portalu Healthline, veliku ulogu u višku estrogena u organizmu igra tjelesna težina. Naime, prekomjerna tjelesna masnoća može povećati razinu estrogena i rizik od bolesti, jer masno tkivo proizvodi estrogen. Pretilost je povezana s povećanom razinom aromataze, enzima koji doprinosi proizvodnji estrogena.

Razine estrogena u tijelu ovise o dobi, vašem općem zdravlju, a osim toga, višak estrogena mogu prouzrokovati određeni lijekovi (pogotovo lijekovi za hormonsku nadomjesnu terapiju).

Pročitajte članak: Hormonsko nadomjesno liječenje – da ili ne?

Kako smanjiti razine estrogena?

Prvo, da biste bili sigurni da se radi o povišenoj razini estrogena, morate napraviti krvni test koji će pokazati vaše razine estrogena.
Doktori uglavnom propisuju lijekove, predlažu promjene u prehrani, a za žene koje imaju rak dojke ili jajnika rješenje često predstavlja kirurško odstranjenje jajnika ili radijacijska terapija.

Nekim ženama mogu pomoći promjene u prehrani.

Poznato je da određene namirnice (crveno meso, procesuirana hrana, slatkiši, jednostavni ugljikohidrati…) mogu povećati razine estrogena. S druge strane, prehrana bogata povrćem i voćem i zdravim mastima pomaže održavati normalne razine estrogena. Tu se posebno ističe Mediteranska dijeta, vegeterijanska dijeta, dijeta bogata vlaknima (vlakna pospješuju izlučivanje “viška” estrogena putem probave).

Uz to, u smanjenju razine estrogena može pomoći:

-smanjen unos alkohola (prema nekim istraživanjima, alkohol utječe na povišenje razine hormona)
-skinuti višak masnih naslaga
-redovita tjelovježba (povezuje se sa smanjenim rizikom oboljevanja od različitih kroničnih bolesti)
-ako ne možete bez mesa, barem smanjite unos crvenog mesa i mesnih prerađevina
-izbacite iz prehrane rafinirane ugljikohidrate i uopće, hranu siromašnu nutrijentima (slatkiši, čips, kolači…)

Foto: Unsplash