Menu
ZDRAVLJE

Jesen je pravo vrijeme za bundevu!

Bundeva je voće (pripada porodici Cucurbitaceae) koje dolazi iz daleke Sjeverne Amerike. Tamo je bila veoma bitna starosjediocima, a dolaskom Europljana postaje neizostavan dio američke kulture. Jedno od općih mjesta  je vrijeme Halloweena kad se bundeva koristi kao ukras za ovu prigodu.

Bundeva ima slatkast okus zbog čega je veoma popularan sastojak u kolačima – od nje možete raditi pitu, savijaču pa čak i ukusne muffine u kombinaciji s cimetom ili klinčićem! Od drugih, ne tako slatkih jela, odlična je i u juhi, u rižotu, a bude odličnog okusa ako je ispečete u pećnici.

Danas postoji više od sto sorti ovog loptastog voća, ali u dućanima u regiji se mogu najčešće pronaći butternut bundeva, hokkaido bundeva, acorn bundeva ili ibiza bundeva.

Međutim, ovo voće koje dospijeva ujesen je bomba ne samo po izgledu, već i po svojim pozitivnim nutritivnim karakteristikama. Svaki njen dio je jestiv – kora, meso i sjemenke. Jedino se trebaju odstraniti niti koje drže sjemenke na okupu.

Odnedavno su u svijetu zdrave hrane postale veoma popularne bućine sjemenke (mogu se jesti kao međuobrok, umjesto uobičajenih grickalica) i bućino ulje. Ulje se radi od sjemenki, odlikuje ga orašast okus i kao maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama. Uz to poboljšava probavu, djeluje preventivno na razne bolesti prostate i uopće je bogat izvor vitamina B, C, željeza, magnezija, cinka, bakra i ostalih nutrijenata.

Zašto je bundeva dobra za zdravlje (a ne samo rezbarenje)?

  1. Bundeva je bogat izvor beta-karotena: intenzivna narančasta boja je znak koji “odaje” prisutnost beta karotena, kemijskog spoja i pigmenta koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je ključan za čuvanje zdravlja očiju i kože (manjak vitamina A se povezuje s bolestima oka kao i s problematičnom kožom).

    Beta-karoten je i antioksidans, što znači da djeluje preventivno protiv stvaranja slobodnih radikala koji se povezuju s raznim bolestima. Neke preliminarne studije na životinjama su pokazale pozitivan utjecaj beta-karotena na slobodne radikale, ali je potrebno još istraživanja da bi se to u potpunosti dokazalo.
  2. Bundeva ne deblja: kao većina voća i povrća, bundeva je bogata vodom (i to visokih 94 posto!) što znači da ima malo kalorija. Dakle, ne morate se brinuti za višak kilograma. Štoviše, konzumacija bundeve će vam pomoći u održavanju zdrave kilaže. No, imajte na umu da je bundeva diuretik pa ako pretjerate može vam se dogoditi da idete na zahod češće nego inače.Pročitajte članak: 5 čudotvornih namirnica koje troše neželjene kalorije
  3. Bundeva gradi imunitet: jesen je odnedavno opet pokucala na naša vrata i manifestirala se ponajviše u obliku promjenjivog vremena, a s njime dolaze sezonske i ne-tako-sezonske bolesti koje napadaju naš imunitet.Prehladi, gripi i koronavirusu je moguće doskočiti i to ponajviše kvalitetnom i raznovrsnom prehranom bogatom vitaminima. U zaštiti imuniteta ove jeseni i zime vam puno može pomoći bundeva.

    Vitamini A i E pozitivno utječu na imunitet, ali ih tijelo ne može apsorbirati i održavati njihove razine bez pomoći cinka. Cink je mineral kojeg nalazimo u organizmu u tragovima, ali koji sudjeluje u nizu procesa – od stvaranja kolagena, dijeljenju tjelesnih stanica, sprečavanju razvoja artritisa itd.

    U bundevi se može pronaći i vitamin C, najpoznatiji po svom blagotvornom utjecaju na imunitet. S ovoliko zaštitnika u borbi protiv raznoraznih infekcija, nikako nećete pogriješiti ako ove jeseni budete jeli bundevu.

 

Foto: Unsplash